Руският президент Владимир Путин призова страните от групата БРИКС (Бразилия,

...
Руският президент Владимир Путин призова страните от групата БРИКС (Бразилия,
Коментари Харесай

Путин призова БРИКС за сътрудничество, Си Дзинпин критикува злоупотребата със санкции

Руският президент Владимир Путин прикани страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да сътрудничат пред, както той съобщи, егоистичните дейности на западните страни. Призивът бе насочен на фона на невиждани наказания против Москва, наложени ѝ поради спора в Украйна, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Само посредством основаването на едно почтено и взаимноизгодно съдействие може да се откри излаз от спешната обстановка, нанасяща удар на международната стопанска система поради егоистичните и недомислени дейности на някои страни ", съобщи Путин по време на видеоконферентното съвещание на БРИКС.

Путин разкритикува опитите на тези западни страни да си " служат с финансови механизми, с цел да трансфорат целия свят виновен за техните лични неточности в макроикономическата политика ".

" Роля на лидер от страна на страните от БРИКС в този момент е нужна повече от всеки път, с цел да се създаде една обедняваща и положителна политика, целяща да се сътвори една фактически многополюсна международна система ", сподели Путин.

Според него страните от БРИКС биха могли да разчитат тук на поддръжката на няколко страни от Азия, Африка, Латинска Америка, които се надяват да водят самостоятелна политика.

На същото съвещание китайският президент Си Дзинпин разкритикува " злоупотребата с интернационалните наказания " и прикани Русия, Индия, Бразилия и Република Южна Африка да бъдат почтени за своята отговорност пред света, съобщи Ройтерс.

" Срещата ни през днешния ден идва в сериозен миг на избор за бъдещето на човечеството. Като основни нововъзникващи пазари и разрастващи се страни, страните от БРИКС би трябвало да бъдат почтени за своята отговорност ", сподели Си.

" Подобрихме единството и координацията. Трябва да изоставим манталитета от Студената война и борбата на блокове и да се противопоставим на едностранните наказания и злоупотребата със наказания ", сподели още китайският президент.

" Възстановяването на международната стопанска система остава непосилен развой, а мирът и сигурността стават все по-значителни въпроси ", добави китайският водач.

На виртуалната среща бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи, че страните от БРИКС би трябвало да обединят напъните си за реформиране на интернационалните организации, заяви ТАСС. " Трябва да обединим напъните си за реформиране на интернационалните организации като Световната банка, МВФ и системата на Организация на обединените нации, и по-специално Съвета за сигурност ", съобщи той.

Лидерите на страните от БРИКС се събраха през днешния ден на поредна четиринайсета среща на високо ниво, с цел да си сверят часовниците и да се договорят за бъдещето на групата. Очаква се те да обсъдят взаимоотношението на " петорката " в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера. Планира се водачите да прегледат и настоящи интернационалните и районни тематики.

В декларация след видеконферентната им среща водачите на групата БРИКС обявиха, че поддържат договарянията сред Русия и Украйна, съобщи Ройтерс. Текстът на декларацията бе оповестен на уеб страницата на Кремъл.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР