Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин на посещение, което

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин на посещение, което
Коментари Харесай

Путин започва посещение в Китай, подчертавайки връзките на фона на войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт

Руският президент Владимир Путин дойде в Пекин на посещаване, което акцентира поддръжката на Китай за Москва по време на война в Украйна, както и поддръжката на Русия за устрема на Китай да разшири своето икономическо и дипломатическо въздействие в чужбина през десетилетието си...

От КРИСТОФЪР БОДИН Associated Press 17 октомври 2023 година, 1:11 ч. Подкрепата на Китай за Москва по време на нейната война в Украйна като както и съветската поддръжка за устрема на Китай да разшири своето икономическо и дипломатическо въздействие в чужбина.

Двете страни са построили неофициален съюз против Съединените щати и други демократични народи, които в този момент се усложнява от войната Израел-Хамас. Китай се стреми да балансира връзките си с Израел по отношение на връзките си с Иран и Сирия, две страни, които са мощно подкрепяни от Русия и с които Китай е построил връзки по стопански аргументи, както и с цел да провокира въздействието на Вашингтон в Близкия изток.

Самолетът на Путин беше посрещнат от почетен часовой, когато съветският водач стартира визитата си, което също е проява на поддръжка за подписаната от китайския водач Си Дзинпин самодейност „ Пояс, веднъж “ за създаване инфраструктура и разширение на задграничното въздействие на Китай.

В изявление за китайски държавни медии Путин похвали солидните, само че едва свързани планове BRI.

„ Да, виждаме, че някои хора считат, че това е опит на Китайската национална република да сложи някого под палеца си, само че виждаме друго, виждаме единствено предпочитание за съдействие “, сподели той пред страната телевизионната компания CCTV, съгласно стенограма, оповестена от Кремъл в понеделник.

Путин ще бъде измежду най-известните посетители на среща, отбелязваща 10-ата годишнина от оповестяването на Си за плана BRI, който обхвана страни като Замбия и Шри Ланка с тежък дълг от контракти с китайски компании за създаване на пътища, летища и други публични действия, които другояче не биха могли да си разрешат. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш похвали китайската политика като носеща развиване на подценявани региони.

Запитан от кореспонденти в петък за визитата си, Путин сподели, че то ще включва диалози по планове, свързани с „ Един пояс, веднъж “, които съгласно него Москва желае да свърже с напъните на стопански съюз на народи от някогашния Съветски съюз, ситуирани най-вече в Централна Азия, за „ реализиране на общи цели за развиване “.

Той също по този начин омаловажи въздействието на икономическото въздействие на Китай в район, който Русия от дълго време е считала за собствен заден двор и където тя работи, с цел да поддържа политическо и военно въздействие.

„ Нямаме никакви несъгласия тук, в противен случай, има известна синергия “, сподели Путин.

Путин сподели, че той и Си ще обсъдят също възходящите стопански връзки сред Москва и Пекин в енергетиката, високите технологии и финансовите промишлености. Значението на Китай също нараства като експортна дестинация за Русия.

Александър Габуев, шеф на Центъра за Евразия на Карнеги Русия, сподели, че от позиция на Китай „ Русия е сигурен комшия, който е другарски надъхан, който е източник на евтини първични материали, който е поддръжка за китайските начинания на световната сцена и също по този начин е източник на военни технологии, някои от тези, които Китай не има. “

„ За Русия Китай е нейният избавителен пояс, стопански избавителен пояс в бруталните му репресии против Украйна “, сподели Габуев пред Асошиейтед прес.

„ Това е главният пазар за съветски артикули, това е страна, която дава своята валута и платежна система за споразумяване на търговията на Русия с външния свят - със самия Китай, само че също и с доста други страни, а също по този начин е главният източник на комплициран софтуерен импорт, в това число артикули с двойна приложимост, които отиват в съветската военна машина. че до момента в който Москва и Пекин е малко евентуално да основат пълностоен боен съюз, съдействието им в защитата ще нарасне.

„ И двете страни са самодостатъчни във връзка с сигурност и те печелят от партньорството, само че нито един от тях в действителност не изисква гаранция за сигурност от другия. И те проповядват стратегическа автономност “, сподели той.

„ Няма да има боен съюз, само че ще има по-тясно военно съдействие, повече оперативна съгласуемост, повече съдействие при проектирането сили дружно, в това число тук-там като Арктика и повече взаимни старания за създаване на противоракетна защита, което прави нуклеарното обмисляне на Съединени американски щати и планирането на Съединени американски щати и техните съдружници в Азия и Европа по-сложно “, добави той.

Китай и Съюз на съветските социалистически републики бяха противници за въздействие измежду ляво насочените страни от Студената война, само че от този момент Китай и Русия си партнираха в икономическата, военната и дипломатическата сфера.

Само седмици преди съветската инвазия в Украйна предишния февруари Путин се срещна със Си в Пекин и страните подписаха съглашение, обещаващо връзки „ без ограничавания “. Опитите на Пекин да се показа като безпристрастен кротичък медиатор във войната на Русия против Украйна бяха необятно отхвърлени от интернационалната общественост.

Си посети Москва през март като част от плевел продан сред страните. Китай осъди интернационалните наказания, наложени на Русия, само че не се обърна непосредствено към заповедта за арест, издадена за Путин от Международния углавен съд по обвинявания в хипотетично присъединяване в отвличанията на хиляди деца от Украйна.

___

Авторът на Associated Press Джим Хайнц в Талин, Естония, способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР