Руският президент Владимир Путин пристигна в Астана, столицата на Казахстан,

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Астана, столицата на Казахстан,
Коментари Харесай

Путин, Гутериш и Си Дзинпин пристигнаха в Казахстан за Среща на върха на ШОС

Руският президент Владимир Путин дойде в Астана, столицата на Казахстан, с цел да взе участие в Среща на върха на ШОС и да се срещне с водачи, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция, като цитираха изказване на Кремъл.

Путин ще взе участие в 24-ата среща на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), която ще се организира през днешния ден и на следващия ден в Астана. Очаква се той да организира диалози с други водачи в коридорите на районната среща.

Руският президент " евентуално ще се срещне " с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в понеделник ръководителят на турската дипломация Хакан Фидан. Двамата водачи се срещнаха за финален път през септември 2023 година в Сочи, Русия.

Според Асошиейтед прес се чака и среща с китайския водач Си Дзинпин.

Китайският президент към този момент дойде в Астана и се срещна с казахстанския си сътрудник в президентския замък, оповестява ТАСС.

В казахстанската столица дойде и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Очаква се той да взе участие в срещата на върха, като се включи в среща във формата ШОС+, оповестява казахстанската новинарска организация Казинформ.

" Изправени сме пред екзистенциални провокации - от задълбочаваща се климатична рецесия и засилващи се спорове до световна рецесия на разноските за живот, възходящо неравноправие и съществени софтуерни разтърсвания. Сега е време да се обединим и да работим дружно в изискванията на възходящо разделяне. За справяне с провокациите, пред които сме изправени, са нужни ефикасни интернационалните институции ", се споделя в изявление на Гутериш за Казинформ.

Генералният секретар на Организация на обединените нации акцентира, че климатичната рецесия и дефицитът на вода са два казуса, които могат да окажат съществено въздействие върху Централна Азия.

Постоянните членове на ШОС са Казахстан, Индия, Китай, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан, Узбекистан и от предходната година - Иран. Общо те съставляват половината от международното население. Тази година към тях ще се причисли и Беларус. Решението беше оповестено на срещата на върха на ШОС през 2023 година

След срещата на върха в Астана Китай ще стане ротационен ръководител на ШОС за интервала 2024-2025 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР