Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Москва ще бъде

...
Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Москва ще бъде
Коментари Харесай

Путин: Ако САЩ започнат да разработват ядрени оръжия, Русия ще направи същото

Руският президент Владимир Путин предизвести през днешния ден, че Москва ще бъде принудена да стартира да създава основани на сушата нуклеарни ракети с дребен и междинен обхват, в случай че Съединени американски щати стартират да вършат същото след края на значим контракт за надзор върху въоръженията, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Съединени американски щати публично напуснаха Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват в петък, откакто решиха, че Русия го нарушава. Москва отхвърля обвиняванията, предава Българска телеграфна агенция.

" Ако получим достоверна информация, че Съединени американски щати са приключили създаването и са пристъпили към производството на съответните системи, Русия ще бъде принудена да пристъпи към пълномащабно създаване на аналогични ракети ", съобщи Путин.

По думите му за това е належащо време, само че " до постъпването на сходни системи на въоръжение в съветската войска действителните закани, зараждащи за Русия по отношение на отдръпването на Съединени американски щати от контракта за ракетите със междинен и дребен обхват, ще бъдат надеждно парирани с към този момент съществуващите при нас средства: ракети с въздушно базиране " Х-101 " и " Кинжал ", с морско базиране " Калибър ", а също перспективни комплекси, в това число свръхзвукови системи вид " Циркон ".

Той сподели, че Русия няма първа да разполага наземни ракети със междинен и дребен обхват, в случай че сходни стъпки не бъдат подхванати от Съединени американски щати. Според него Москва не се отхвърля от поемането на едностранни задължения.

" Всички наши дейности ще имат извънредно ответен, огледален темперамент. Това се отнася до създаването, производството и разполагането на основани на сушата ракети със междинен и дребен обхват. Ние няма да ги разполагаме в такива региони и до тогава, до момента в който там не бъдат ситуирани ракети със междинен и дребен обхват американско произвеждане ", съобщи Путин.

Той упрекна Съединени американски щати за края на контракта, само че сподели, че е значимо Москва и Вашингтон да възобновят договарянията за надзор върху въоръженията, с цел да предотвратят " неограничена оръжейна конкуренция ".

По думите му излизането на Съединени американски щати от контракта съществено усложнява обстановката в света и основава заплаха за всички страни.

" Вместо деликатно да разискват проблемите на интернационалната сигурност, Съединени американски щати просто зачертаха многогодишни старания за понижаване на вероятността от огромен боен спор, в това число с потребление на нуклеарно оръжие ", сподели той.

" Според нас дейностите на Съединени американски щати, довели до края на контракта за ракетите със междинен и дребен обхват, неизбежно ще доведат до обезценяване, подкопаване на всички носещи структури на международната сигурност, в това число контракта за стратегическите нападателни оръжия и контракта за неразпространение на нуклеарното оръжие ", съобщи Путин. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР