Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се

Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се ...

Путин предупреди за риска от края на цивилизацията


Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се допуска горещ глобален конфликт в света, защото това може да доведе до края на цивилизацията, информира "Комерсант". 

"Има всички основания да смятаме, че има рискове от по-нататъшно нарастване на противоречията и подобни тенденции могат да се проявят в почти всички области", коментира Путин пред Световния икономически форум, който тази година не събира световните политечески и бизнес лидери в Давос, тъй като се провежда онлайн заради пандемията от коронавируса.

По думите на руския държавен глава общата задача е положителното развитие в света и да се избягва "мрачната картина на деградацията".

Според Путин настоящата ситуация в света може да се сравни с 1930-те години, като паралелите показват мащаба на предизвикателствата и потенциалните заплахи.

"Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти - и аз уважавам тяхното мнение - свързват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. Можете да се съгласите с тази ситуация, можете да не се съгласите, но в много отношения - от гледна точка на мащаба и сложния системен характер на предизвикателствата, потенциалните заплахи - все още се предполага една аналогия ", каза г-н Путин на форума в Давос, който се провежда проведено онлайн във връзка с пандемията на коронавируса ...

Според него съществуващите икономически модели сега преминават през криза, социалното разслоение се увеличава - както в отделните страни, така и в целия свят. Това причинява "рязка поляризация на обществените възгледи", води до нарастване на популизма, радикализма и други крайности.

"Всичко това неизбежно засяга естеството на международните отношения, не добавя стабилност и предсказуемост към тях. Налице е отслабване на международните институции, регионалните конфликти се умножават, а глобалната система за сигурност също се влошава ", каза Владимир Путин.

Форумът в Давос се провежда ежегодно. Владимир Путин за последно участва в него през 2009 г. като ръководител на правителството. Последният път, когато президентът на Русия дойде на форума през 2011 г., беше Дмитрий Медведев. Г-н Медведев също присъства на събитието през 2013 г. като министър-председател.

Източник: news.bg