Руският президент Владимир Путин предложи референдум за промени в конституцията

...
Руският президент Владимир Путин предложи референдум за промени в конституцията
Коментари Харесай

Путин предложи референдум за конституционни промени

Руският президент Владимир Путин предложи референдум за промени в конституцията по този начин, че главният закон на Русия да има приоритет над международно-правните правила.

В обичайното си годишно обръщение към Федералното заседание той сподели, че други промени в конституцията плануват разширение на пълномощията на Народното събрание за сметка на тези на президента.

Ако измененията бъдат утвърдени и влязат в действие депутатите в Държавната дума ще могат да утвърждават кандидатурите на премиера, на вицепремиерите и на федералните министри.

Президентът няма да има правото да отклонява препоръчаните кандидатурите, само че ще може след това да уволнява висшите служители при привършване на доверието към тях.

Ръководителите на силовите структури няма да се назначават директно от президента, а ще се избират след съвещания сред него и сенаторите в Съвета на Федерацията (горната камара на парламента).

Владимир Путин предложи също по този начин нови условията към бъдещите кандидат-президенти. Те би трябвало да са живели в Русия през последните 25 години, а не 10, както е сега, и да не имат непознато поданство. Друга смяна се отнася до броя на президентските мандати. Путин предложи от конституцията да отпадне думата „ следващи “, тъй че наследникът му на президентския пост да има правото единствено на два мандата.

Путин приказва към този момент повече от час пред депутатите от двете камари на съветския парламент, пред министрите от кабинета и ръководителите на районите. Оправдаха се упованията, че президентът ще подчертава върху социално-икономическите проблеми.

Той предложи и спомагателни бюджетни заплащания за младите фамилии за стимулиране на раждаемостта.

Обърна изключително внимание на нуждата от модернизиране на просветителната инфраструктура, както и на опазването на здравето. президентът акцентира нужните ограничения за увеличение на икономическия напредък и за привличането на вложения, в това число посредством промени в настоящия углавен кодекс.

В изложбената зала „ Манеж “ в центъра на Москва са поканени 1300 посетители, измежду които депутатите от Държавната дума, сенаторите от Съвета на федерацията, министрите, ръководителите на Върховния и на Конституционния съд и губернаторите на районите.

За събитието са упълномощени 900 съветски и задгранични публицисти.

Събитието се предава директно на видеостени на основни места в Москва, в лечебните заведения, библиотеките, градския превоз.

Посланието на президента ще доближи до космонавтите на Международната галактическа станция и до скиорите в подножието на връх Елбрус, където е инсталиран екран на височина над 3800 метра.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР