Руският президент Владимир Путин поиска днес руски учител да му

...
Руският президент Владимир Путин поиска днес руски учител да му
Коментари Харесай

Путин дискутира с учители поуките от бунта на казака Емелян Пугачов

Руският президент Владимир Путин изиска през днешния ден съветски преподавател да му опише в детайлности за протест от 18-и век, раздрусал Руската империя по времето на императрица Екатерина Втора, като изрази персоналното си мнение за този урок от историята, че страната би трябвало да бъде мощна, съобщи Ройтерс.

Путин, който е отпред на Русия от 1999 година, се изправя пред най-сериозното предизвикателство пред ръководството си в миг, когато неговата войска губи позиции след седем месеца война в Украйна, а страната му се конфронтира със Запада до степен на най-остро опълчване от Кубинската ракетна рецесия от 1962 година насам, показва Ройтерс.

По време на продължителна видеоконферентна среща с група наградени учители Путин ненадейно стартира да разпитва един от тях за протеста на Емелян Пугачов през 1773-1775 година

" Какво е представлявал този протест на Пугачов? Защо се е случил? Какво е вашето мнение? ", попита Путин стъписания преподавател, който изброи няколко аргументи за най-сериозното национално въстание през 34-годишното ръководство на Екатерина Втора.

Путин означи с подигравка, че отговорът на учителя наподобява на този на посланик от съветското външно министерство, и го попита още веднъж да изрази ясно възгледите си за аргументите и резултатите от въстанието, управлявано от донския казак Емелян Пугачов, който се представял сза император Петър Трети.

" Той се самопровъзгласил за цар ", сподели Путин за Пугачов, който вдъхновен от слуховете, че император Петър Трети е жив и интригите в царския двор, разпалил огромен протест през 1773 година, преди да бъде победен от силите на Екатерина Втора повече от година и половина по-късно.

" По създание това е било подбудено от слабостта на централната власт в страната ", заключи Путин.

Пугачов е бил екзекутиран обществено през януари 1775 година на Червения площад в Москва. Бунтът му обаче имал дълготрайно отражение върху ръководството на Екатерина Втора и по-късно послужил за сюжета на историческия разказ на Александър Пушкин " Капитанската щерка ", показва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР