Руският президент Владимир Путин отдаде почит на Михаил Горбачов, но

...
Руският президент Владимир Путин отдаде почит на Михаил Горбачов, но
Коментари Харесай

Путин отдава почит на Горбачов, но няма да присъства на погребението му


Руският президент Владимир Путин отдаде респект на Михаил Горбачов, само че няма да участва на погребението на починалия някогашен руски водач - решение, което отразява двойнственото отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, оповестява АП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че преди да отпътува на работно пътешестване в най-западния балтийски ексклав на Русия Калининград, Путин е посетил московската болница, където се съхранява тялото на Михаил Горбачов преди погребението в събота, с цел да постави цветя пред ковчега му.

" За страдание, работният график на президента не му разреши да направи това в събота, по тази причина той реши да го направи през днешния ден ", сподели Песков в конферентен диалог с кореспонденти.

Горбачов, който умря във вторник, ще бъде заровен в московското Новодевическо гробище до брачната половинка си Раиса, откакто прощалната гала ще се състои в Колонната зала на Дома на съюзите - историческо имение покрай Кремъл, което от руско време служи за място на държавни погребения.

 

 
Свързани

Запитан дали Горбачов ще бъде заровен по държавен метод, Песков съобщи, че погребението ще има " детайли " на държавно заравяне, като да вземем за пример почетен часовой, и държавното управление ще помогне за организирането им. Той не посочи по какво церемонията ще се разграничава от пълноценното държавно заравяне.

Решението на Путин да направи частно посещаване в болничното заведение и да не взе участие в обществената прощална гала в събота, съчетано с несигурността към статута на погребението, отразяват разграниченото мислене на Кремъл по отношение на наследството на Горбачов. Покойният водач е възхваляван на Запад за това, че постави завършек на Студената война, само че е порицаван от мнозина вкъщи за дейностите, които доведоха до разпадането на Съветския съюз през 1991 година и потопиха милиони хора в беднотия.

Въпреки че заобикаля да насочва очевидни персонални рецензии към Горбачов, в предишното Путин нееднократно го е упреквал, че не е съумял да обезпечи писмени задължения от страна на Запада, които да изключат разширението на НАТО на изток - въпрос, който се трансформира в главен дразнител в връзките сред Русия и Запада в продължение на десетилетия и подхрани напрежението, което избухна, когато съветският водач изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

В съболезнователната депеша, публикувана от Кремъл в сряда, Путин възхвалява Горбачов като човек, който е оставил " голямо въздействие върху хода на международната история ".

 
Свързани

" Той ръководеше страната по време на сложни и трагични промени, в изискванията на огромни външнополитически, стопански и публични провокации ", съобщи Путин. " Той надълбоко осъзнаваше нуждата от промени и се опитваше да предложи свои решения на острите проблеми ".

Двусмисленото мнение на Кремъл за Горбачов бе отразено в предаванията на държавната телевизия, които отдадоха респект на Горбачов като историческа персона, само че дефинираха промените му като неприятно планувани и го подведоха под отговорност за това, че не е съумял да отбрани ползите на страната в разговора със Запада.

Критиките повториха по-ранни оценки на Путин, който е прочут с това, че оплаква разпадането на Съветския съюз като " най-голямата геополитическа злополука на века ".

В сряда Песков съобщи, че Горбачов е бил " извънреден " общественик, който " постоянно ще остане в историята на страната ", само че означи това, което той дефинира като идеалистичния му взор към Запада.

" Горбачов даде подтик за преустановяване на Студената война и откровено искаше да има вяра, че тя ще завърши и ще стартира безконечен романс сред актуализирания Съветски съюз и груповия Запад ", сподели Песков. " Този романтизъм не съумя да се материализира. Кръвожадната същина на нашите съперници излезе нескрито и е добре, че осъзнахме това в точния момент ".

 

Автор: Владимир Исаченков/АП
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР