Руският президент Владимир Путин освободи от деклариране на доходите и

...
Руският президент Владимир Путин освободи от деклариране на доходите и
Коментари Харесай

Путин скри доходите на руските бюрократи и военни

Руският президент Владимир Путин освободи от обявление на приходите и имуществото им длъжностните лица, командировани в окупираните територии, и силите за сигурност, участващи във военни интервенции, за времето на войната в Украйна. В същото време той стопира публикуването на всички заявления за приходите и имуществото на чиновниците по време на " специфичната интервенция ". Това става с последна точка в оповестен президентски декрет, разкри Би Би Си.

Указът на Путин е оповестен на държавния уеб страница за правни актове. Първите шест точки, от " а " до " е ", се отнасят до участниците в " специфичната военна интервенция в Украйна " (както съветските управляващи назовават войната) - в това число военнослужещи и чиновници на други служби за сигурност, чиновници, ситуирани в завзетите украински територии, както и техните съпруги.
 Украйна: Войната е в задънена улица, Русия ще разгласи нова готовност
Украйна: Войната е в задънена улица, Русия ще разгласи нова готовност

Шефът на украинското разузнаване към този момент не вижда опасност от войските в Беларус

Документът влиза в действие в деня на подписването му и ще бъде в действие " по време на специфичната военна интервенция и до издаването на съответните нормативни актове на Руската федерация ".

Указът прави съветската система на ръководство още по-непрозрачна и практиката на издание на заявления надали ще се възобнови даже след войната, настояват специалисти по антикорупционно право, интервюирани от Би Би Си.

Последната точка от указа - " ж " - не съдържа спогодба, че се отнася единствено за участниците в " специфичната интервенция ". В него се показва, че информацията за приходите, разноските, имуществото и събитията, свързани с имуществото, подадена според Закона за противопоставяне на корупцията и други федерални закони, към този момент не се разгласява на формалните уеб страници и не се дава на медиите .

Антон Поминов, някогашен шеф на Transparency International Russia (призната за " задграничен сътрудник " ), а в този момент сътрудник в Бюрото за етични алтернативи, отбелязва: " Ако те просто желаеха да избегнат публикуването на каквото и да било, само че най-малко да разрешат на антикорупционните организации да го ревизират, те щяха да оставят подаването на декларациите. Но тя [в случаите на взели участие във войната или работещи в окупираните територии] беше изцяло отстранена ".
 Георгиевската лента стана знак на военната популярност в Русия
Георгиевската лента стана знак на военната популярност в Русия

До 3 години затвор за нейното опозоряване

" Публичното обявление на приходите беше последното значимо достижение от ерата на Медведев ", споделя пред Би Би Си Иля Шуманов, общоприет шеф на " Трансперънси интернешънъл Русия ". Шуманов съобщи, че публикуването на информацията е значимо за " въпреки и слабия публичен надзор и медиен интерес към приходите на длъжностните лица в Русия .

Шуманов счита, че актуалният президентски декрет ще понижи рисковете от наказания за лицата, заемащи обществени длъжности.

По този метод указът на Путин опонира на член 8, параграф 6 от настоящия закон " За битка с корупцията " и затова нарушава Конституцията, съобщи Андрей Жвирблис, началник на плана " Декларатор ".

Със своя декрет Путин също по този начин позволи на военните, силите за сигурност и лицата, " командировани за осъществяване на задания " в окупираните територии, да одобряват дарове или награди от " филантропичен темперамент ", в случай че са ги получили по отношение на осъществяването на отговорностите си като участници в " специфична интервенция ".
 Германия: Русия върви към проваляне в Украйна
Германия: Русия върви към проваляне в Украйна

Киев употребява западните оръжия ловко, стратегически, рационално и героично, удовлетворен Роберт Хабек

" Зоната на сивия държавен гангстеризъм се разраства до големи размери ", съгласява се Жвирблис. Според него указът демонстрира неспособността на съветските управляващи да управляват протичащото се в анексираните територии.

Кирил Кабанов, член на президентския Съвет по правата на индивида и ръководител на Националната комисия за битка с корупцията, не счита, че указът на Путин нарушава Конституцията , защото длъжностните лица ще продължат да рапортуват за приходите и имуществото си и тази информация няма да се разкрива " единствено до момента в който тече специфична интервенция ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР