Руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да

...
Руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Пекин е готов да работи заедно с Русия като велики сили

Руският президент Владимир Путин осъди през днешния ден опитите на Запада да сътвори " еднополюсен свят " и приветства " уравновесената позиция " на Пекин във връзка с войната в Украйна. Това стана по време на диалози с китайския му сътрудник Си Цзинпин в Самарканд, Узбекистан, съобщи Франс прес.

" Опитите да се сътвори еднополюсен свят напоследък получиха една извънредно грозна форма и са изцяло неприемливи ", сподели Путин на Си. " Високо оценяваме уравновесената позиция на китайските ни другари във връзка с украинската рецесия ", добави съветският водач по време на първата среща на двамата президенти от началото на съветската инвазия в Украйна. „ Разбираме вашите въпроси и безпокойства. Ще разбираем в детайли нашата позиция по този въпрос “, добави Путин, без да дава повече детайлности.

Пекин нито поддържа, нито подлага на критика съветската инвазия, като в същото време неведнъж изрази поддръжката си за Москва по въпроса за западните наказания.

По време на диалозите Путин повтори поддръжката на Москва за Пекин във връзка с Тайван, откакто визитите през последните седмици на американски публични лица на острова провокираха гнева на Китай. „ Осъждаме провокациите на Съединени американски щати “, сподели Путин, наблягайки, че Москва се придържа към правилото „ един Китай “, съгласно който Тайван е неразделна част от китайската територия. „ Убеден съм, че днешната ни среща ще даде спомагателен подтик за подсилване на стратегическото партньорство сред Русия и Китай “, добави Путин.

Си увери своя съветски сътрудник, че Китай желае да поеме ролята си на " международна мощ " дружно с Русия. " Китай има намерение да работи с Русия, с цел да поеме отговорността си на международна мощ, да играе първостепенна роля и да внесе непоклатимост и позитивна сила в един свят, налегнат от безпорядък ", сподели Си в коридорите на срещата на върха на ШОС.

Това е освен първата среща на двамата водачи след началото на съветската инвазия в Украйна, само че и първото задгранично пътешестване на президента Си от началото на пандемията от ковид. ШОС, построена като противотежест на западното въздействие, сплотява Китай, Русия, четири централноазиатски страни - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

Отношенията сред Пекин и Москва бяха напрегнати по време на Студената война, само че двете страни се сближиха доста повече през последните десетилетия, с цел да образуват обединен фронт против въздействието на Съединени американски щати. Китай отхвърля да употребява думата " инвазия ", с цел да опише военната интервенция, стартирана от Москва в Украйна. Китайските управляващи нито един път не е осъдила съветската инвазия и упрекват за спора Съединени американски щати и НАТО.

Три седмици преди началото на войната китайският президент одобри Владимир Путин в Пекин, където съветският президент отиде за Зимните олимпийски игри през 2022 година. Тогава те оповестиха " другарство без граници " сред Китай и Русия и подписаха доста съглашения, изключително в региона на доставките на газ. Китай е главният стопански сътрудник на Русия.

Срещата сред Си и Путин идват в миг, когато двете страни са изправени пред мощно дипломатическо напрежение със Съединени американски щати. В този подтекст Москва и Пекин неведнъж демонстрираха съдействието си през последните седмици, като да вземем за пример участваха в взаимни военни учения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР