Руският президент Владимир Путин оповести днес амбициозна програма, която да

...
Руският президент Владимир Путин оповести днес амбициозна програма, която да
Коментари Харесай

Русия има големи амбиции за Арктика, обяви Путин

Руският президент Владимир Путин оповести през днешния ден амбициозна стратегия, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, в това число за създаване на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличение на съветската флотилия ледоразбивачи, съобщи AP.

В тирада пред Арктическия конгрес в Санкт Петербург с присъединяване на ръководителите на Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, съветският президент съобщи, че неговата страна има намерение да увеличи фрапантно доставките на товари през Северния ледовит океан. Според него количеството товари по северния маршрут, което предходната година е възлязло на 20 милиона тона, ще доближи 80 млн. тона през 2025 година

"Това е реалистична, добре пресметната и съответна задача ", сподели Путин. Той означи, че Русия, която е единствената страна в света с флот ледоразбивачи, задвижвани от нуклеарна сила, взема ограничения да усили техния брой. По думите му към наличните в този момент четири "ядрени " ледоразбивача ще се причислят още три такива кораба, които са в развой на създаване. До 2035 година Русия възнамерява да разполага с флот от 13 тежки ледоразбивача, от които девет с нуклеарни реактори, добави той.

Владимир Путин добави, че има проекти за разширение на северните съветски пристанища Мурманск на Колския полуостров и Петропавловск-Камчатски на полуостров Камчатка и предложения задгранични компании да влагат в тези планове. Други пристанища по Северния път също ще бъдат актуализирани и разширени, добави той.

Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг акцентира пред форума нуждата да се съблюдава интернационалното право и означи, че многостранният Арктически съвет е главната платформа за разговор. "Понякога слушам Арктика да бъде описвана като гореща геополитическа точка ", сподели тя и добави: "Аз не виждам по този начин на нещата. Знаем, че Арктика е район на мир и непоклатимост ". Според Сулберг този район "не бива да бъде завземан по право ", сподели той, като шерването му би трябвало да бъде "резултат от политически решения и практическо съдействие сред арктическите страни ". "Спазването на интернационалното право и районното съдействие са основни за гарантирането на мира и стабилността по границите ", заключи норвежкият министър председател.

Въоръжените сили на Русия засилват и модернизират редица военни бази от руско време в полярния район в блян да защитят контрола си върху Северния ледовит океан, под чието дъно се допуска, че се крият една четвърт от запасите на планетата от нефт и природен газ. В изявление пред форума съветският външен министър Сергей Лавров изясни, че съветската военна агресия в Арктика цели да опази националните ползи на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР