Руският президент Владимир Путин обяви победа в защитата на Казахстан

...
Руският президент Владимир Путин обяви победа в защитата на Казахстан
Коментари Харесай

Путин обяви: Победихме в Казахстан!

Руският президент Владимир Путин разгласи победа в отбраната на Казахстан от, както той го дефинира, подкрепяно от чужбина терористично въстание, и даде обещание на ръководителите на други някогашни руски републики, че предвождан от Москва съюз би защитил и тях, съобщи " Ройтерс ".

Най-големият град в Казахстан Алмати се върна към съвсем обикновено положение през днешния ден след близо седмица безредици, най-тежкото принуждение в 30-годишната самостоятелна история на най-стабилната някогашна руска страна в Централна Азия.

Чистачи премахваха парчета от улиците, към момента осеяни с опожарени коли. Повечето магазини бяха отворени още веднъж, градският превоз и постоянният трафик се завърнаха, а интернетът беше включен още веднъж за няколко часа в града, за първи път от предходната сряда.

Площадът до кметството, опожарен по време на размириците, беше мощно следен от силите за сигурност и затворен за обществеността. Полицията претърсваше коли на контролно-пропускателни пунктове.

Путин изпрати парашутисти предходната седмица да пазят стратегически уреди, откакто антиправителствени протестиращи претършуваха и опожаряваха публични здания. Смята се, че десетки хора са били убити при конфликти сред силите за сигурност и стачкуващи в градове в цялата страна.

Бързото разполагане на сили от Русия показва готовността на Кремъл да употребява мощ, с цел да отбрани въздействието си в някогашния Съветски съюз, в миг, когато Москва също по този начин е в спор със Запада поради хиляди бойци, струпани покрай Украйна.

Путин сподели на виртуална среща на военния съюз на някогашни руски страни ОДКС, че органът е съумял да " предотврати подкопаването на основите на страната, цялостната деградация на вътрешната обстановка в Казахстан и да блокира терористи, нарушители, грабители и други незаконни детайли ".

" Разбира се, разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и надалеч не последният опит за интервенция във вътрешните работи на нашите страни извън ", акцентира той и добави: " Мерките, подхванати от ОДКС, ясно демонстрираха, че няма да позволим обстановката да бъде разтърсена вкъщи ".

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев сподели на срещата на ОДКС, че страната му е претърпяла " опит за държавен прелом ".

" Под прикритието на спонтанни митинги избухна вълна от безредици ", настоя той и добави: " Стана ясно, че основната цел е да се подкопае конституционният ред и да се завземе властта. "

И Русия, и Казахстан показаха размириците като протест, подкрепян от чужбина, макар че не споделиха кого упрекват за организирането му.

Русия от дълго време упреква Запада за подклаждането на по този начин наречените " цветни революции " - въстания, които смъкнаха държавни управления в страни като Грузия, Украйна, Киргизстан и Армения - и предизвиква личната си роля, помагайки за потушаването им. Тя поддържа президента на Беларус в смазването на демонстрациите през 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР