Руският президент Владимир Путин обяви, че съседен Беларус е под

...
Руският президент Владимир Путин обяви, че съседен Беларус е под
Коментари Харесай

Путин обяви: Беларус се сблъсква с безпрецедентен външен натиск

Руският президент Владимир Путин разгласи, че прилежащ Беларус е под невиждан външен напън, като някогашната руска република е изправена пред дълбока политическа рецесия поради противоречиви избори, оповестява " Франс прес ".

Беларус се намира в " сложна обстановка " и е изправен пред " невиждан външен напън ", сподели Путин в мнения, предавани по малкия екран, откакто президентските избори предишния месец провокираха продължаващи и до през днешния ден митинги против властническия президент Александър Лукашенко.

Протестиращите излязоха по улиците на беларуските градове, откакто Лукашенко разгласи шести мандат с 80 % от гласовете на изборите на 9 август.

Путин даде обещание да даде на 66-годишния автократ военна помощ, в случай че политическата рецесия се утежни и даде на Беларус заем в размер на 1,5 милиарда $.

Лукашенко упрекна разнообразни западни страни и НАТО в опит да дестабилизират страната му или че поддържат протестното придвижване.

В послание към конгрес за белоруските и съветските райони шефът на Кремъл съобщи, че Москва е подготвена да застане на страната на Минск, описвайки връзките като " безконечни и всеобхватни ".

Отношенията на Лукашенко с Путин бяха напрегнати преди гласуването предишния месец, а Минск упрекна Русия в изпращане на наемници, с цел да замисли безредици с опозицията.

Путин от дълго време упорства за още по-тясна интеграция сред двете страни, чийто съюз " съюзна страна " подсигурява тесни военни и стопански връзки.

Европейските водачи отхвърлиха да признаят освобождението на Лукашенко и дадоха обещание наказания против Беларус поради подправяне на гласове и яростни ограничения против митингите след изборите.

Опозиционният водач в заточение Светлана Тихановская, която съобщи победа над Лукашенко на изборите през август, събра поддръжката на Запада за стачкуващите, откакто избяга в прилежаща Литва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР