Руският президент Владимир Путин обвини Запада за ескалацията на напрежението

...
Руският президент Владимир Путин обвини Запада за ескалацията на напрежението
Коментари Харесай

Путин обвини Запада за нарастващото напрежение в Европа

Руският президент Владимир Путин упрекна Запада за ескалацията на напрежението в Европа, съобщи Ройтерс. Според него западните страни са оценили неправилно изхода от изхода от Студената война.

Пред висши военни Путин съобщи, че Русия ще отговори „ съответно “ на всяка западна експанзия и ще продължи да развива армията си.

„ Защо разшириха НАТО и се отхвърлиха от договорите за ракетите? Те са отговорни за протичащото се сега, за възходящото напрежение в Европа “, разяснява Путин.

По думите му преценката на Вашингтон е замъглена от еуфорията около това, което на Запад смятат за победа в Студената война.

Русия е струпала десетки хиляди войски по границата си с Украйна, като упорства НАТО да откаже да одобри страната в алианса и да подсигурява, че там няма да бъдат разполагани войски.

Путин съобщи, че се е надявал на градивни диалози с Вашингтон и Брюксел по настояванията на Москва за гаранции в региона на сигурността, само че уточни, че няма знаци, че Западът е подготвен да работи по този проблем.

„ Въоръжените спорове и кръвопролитието безусловно не са неща, които бихме избрали. Не желаеме сходно развиване. Искаме въпросите да се вземат решение с политически и дипломатически средства, само че да имаме най-малко ясни, разбираеми, ясно дефинирани правни гаранции ", разяснява съветският президент.

По време на същата среща съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Съединените щати са разположили към 8000 бойци наоколо до съветските граници и дружно със съдружниците от НАТО постоянно правят полети със стратегически бомбардировачи наоколо до Русия.

„ Опитите на НАТО да притегли украинската войска в дейностите на алаинса съставляват опасност за сигурността “, съобщи Шойгу.

По-рано през днешния ден почитан съветски посланик сподели, че към този момент са почнали контактите сред Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице опция страните да реализират съгласие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР