Руският президент Владимир Путин обсъди снощи с постоянните членове на

...
Руският президент Владимир Путин обсъди снощи с постоянните членове на
Коментари Харесай

Путин обсъди ситуацията с православната църква в Украйна със Съвета за национална сигурност

Руският президент Владимир Путин разиска нощес с непрекъснатите членове на Съвета за национална сигурност на Русия вътрешно-и външнополитически въпроси, включително обстановката към Руската православна черква в Украйна. Това заяви прессекретарят на съветския държавен глава Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

"На съвещанието бяха разисквани въпроси от вътрешноруския социално-икономически дневен ред, наранени бяха и интернационалните проблеми ", сподели той. "Бяха разменени отзиви по ситуацията на Руската православна черква в Украйна след известното решение на Константинополската патриаршия ", добави Песков.

Съвещанието се състоя в Москва след края на работната аудиенция на Путин в Могильов, където през вчерашния ден той дружно с беларуския президент Александър Лукашенко взе присъединяване във Форума на районите на двете страни.

В съвещанието участваха още министър председателят Дмитрий Медведев, ръководителите на двете камари на съветския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, секретарят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на външните Сергей Лавров, на защитата Сергей Шойгу, шефът на Федералната работа за сигурност Александър Бортников, шефът на Службата за вътрешно разузнаване Сергей Наришкин и специфичният президентски представител по въпросите на опазването на околната среда и превоза Сергей Иванов.

В четвъртък Светият синод на Вселенската патриаршия "потвърди решението за това, че пристъпва към даване на автокефалия на църквата в Украйна ", анулира грамотата от 1686 година за прекосяване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и съобщи, че възвръща ставропигията на вселенския патриарх в Киев. Решено беше и да бъде свалена анатемата от водачите на двете неканонични църкви в Украйна - Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална черква. В РПЦ, както и в редица поместни православни църкви преглеждат тези решения като враждебни и противозаконни, способни да доведат до сериозен ерес в православието, отбелязва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР