Руският президент Владимир Путин не спомена Евгений Пригожин в изявлението

...
Руският президент Владимир Путин не спомена Евгений Пригожин в изявлението
Коментари Харесай

Путин не спомена Пригожин в изявлението си пред БРИКС

Руският президент Владимир Путин не загатна Евгений Пригожин в изказването си пред участниците в срещата на БРИКС. Украинският държавен глава Володимир Зеленски съобщи, че страната му не е забъркана. Световни водачи не скриха подозренията си за събитията към хипотетичната гибел на водача на " Вагнер ". Какво е бъдещето на наемническата войска е другият парещ въпрос.
Прочетете още
Кремъл продължава да резервира безмълвие. Руският президент Владимир Путин се включи с видеоконферентна връзка в срещата на БРИКС в Йоханесбург за втори следващ ден, придържайки се към авансово написаната си тирада, без обаче да спомене и дума за злополуката.

В Украйна реакциите са смесени по отношение на това по какъв начин отстраняването на водача на " Вагнер " би трансформирало хода на войната. Президентът Володимир Зеленски беше сбит.

" Нямаме нищо общо с това. Всички рабират кой има. Въпреки това, случилото се би помогнало ", съобщи Зеленски.

Според съветника на украинския президент Михайло Подоляк зрелищното елиминиране на командването на " Вагнер ", два месеца след опита за прелом, е сигнал от Путин към съветските елити преди президентските избори в Русия идната пролет.

Според Париж и Берлин съществуват " основателни подозрения ", свързани с събитията към авиокатастрофата.

" От най-малко година и половина Кремъл не стопира да лъже. Затова не е инцидентно, че светът гледа към Москва, в този момент когато някогашен поддръжник на Путин ненадейно пада от небето, два месеца след опита за протест ", съобщи Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че в Русия не се случват доста неща без знанието на Путин.

" Не знам сигурно какво се е случило, само че не съм сюрпризиран ", разяснява Байдън, съобщи Българска национална телевизия.

Липсата на публична реакция от Москва поражда спекулации, че Пригожин може да е инсценирал гибелта си, уточни анализатор от Кралския институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ". Но огромният въпрос е какво ще се случи с " Вагнер " в този момент.

" Командването на " Вагнер " може да е ликвидирано, само че това не значи, че останалата част от групировката няма да продължи да основава проблеми на Русия. Това е добре въоръжена и подготвена група, а евентуално и мощно ядосани хора вътре в самата Русия, с която страната би трябвало да знае по какъв начин да се оправи. Опитаха се да одобряват част от бойците в постоянната войска, други отпратиха в Беларус, само че нито една от тези начинания не се оказа сполучлива ", съобщи Киир Джайл, анализатор в " Чатъм хаус ".

Самолетната злополука с Пригожин съответствува със серия от рокади по високите етажи в съветската войска.

" Това е и едно по-широко обръщение към елитите от вида " не ме предизвиквайте ". Мисля, че един деспот е податлив да споделя това, когато се усеща нерешителен. И считам, че това демонстрира неустойчивост в Русия ", сподели проф. Катрин Стоунър от Станфордския университет.

Според разбор на Би Би Си без харизмата, силата и персоналните контакти на Пригожин, групировката " Вагнер " ще бъде доста отслабена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР