Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската

...
Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската
Коментари Харесай

Путин конфискува дялове на водещи западни компании от енергийни проекти

Руският президент Владимир Путин подреди немската Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от многомилиардни дялове в планове за рандеман на газ в съветската Арктика, оповестява Reuters.

Съгласно президентските укази, оповестени късно във вторник, дяловете, притежавани от OMV и Wintershall Dea в Южноруското находище и в плановете " Ачимов ", би трябвало да се върнат на новосъздадени съветски компании.

Загуба на надзор

Указите на Путин формализират загубата на надзор, за която BASF и Wintershall Dea алармират от януари 2023 година В тях се споделя, че този ход е за отбрана на националните ползи на фона на противозаконните и вражески дейности на Запада във връзка с съветските активи.

BASF и Wintershall Dea обявиха, че съветските активи на Wintershall Dea, които съставляват към половината от нейното произвеждане, са били дейно експроприирани от страната и би трябвало да бъдат отписани.

Wintershall Dea, взаимно дружество сред BASF и капиталовата компания LetterOne на съветския милиардер Михаил Фридман, е в развой на излизане от Русия.

В сряда BASF съобщи, че компанията е научила за указите от новините и сега проучва в детайли обстановката.

Компанията регистрира чиста загуба през 2022 година, наранена от амортизация в размер на 7,3 милиарда евро, породена значително от деконсолидацията на Wintershall Dea AG в Русия.

OMV се отдръпна предходната година. Първоначално тя очакваше да понесе загуби в размер на 1,5-1,8 милиарда евро от изтеглянето на съветската компания.

Руското присъединяване в " Северен поток "

Както Южноруското находище, по този начин и плановете " Ачимов " се намират в Ямало-Ненецкия район в далечния север на Русия.

Според постановленията, дяловете в плановете " Ачимов " би трябвало да бъдат трансферирани на особено основани сдружения с лимитирана отговорност и след това да бъдат препоръчани за оценка и продажба на малко известно сдружение, наречено " Газови технологии ".

Впоследствие активите на OMV ще бъдат продадени на акционерното сдружение SOGAZ, което обезпечава застраховки на Газпром.  Постъпленията от продажбите ще бъдат импортирани в специфични сметки, благосъстоятелност на някогашните им задгранични притежатели.

Всички настоящи до момента корпоративни съглашения към този момент не са годни, съгласно постановленията.

Всички действия с съветско присъединяване, в това число делът на Wintershall Dea в газопровода " Северен поток ", както и взаимните предприятия с производителя на газ " Газпром " би трябвало да бъдат юридически отделени доникъде на 2024 година

Голямото заледяване продължава

Руските бизнесмени към този момент получиха надзор върху някои огромни западни активи в Русия, в това число осемте пивоварни на Carlsberg, както и предприятията на френския производител на кисело мляко Danone, напомня Reuters.

На Запад бяха замразени съветски държавни активи на стойност стотици милиарди долари, както и активи на съветски предприемачи и вложители.

Миналата година Германия пое контрола върху огромната петролна рафинерия Schwedt, която е съветска благосъстоятелност и която доставя 90% от горивото на Берлин.

Reuters разгласява лист на засегнатите досега западни компании:

AMEDIA

През април 2022 година норвежкият издател Amedia остави цялостния надзор върху напълно притежаваните от него съветски печатници на носителя на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов, като съобщи, че дейностите на Русия в Украйна са създали невероятно Amedia да продължи печатарската активност в Русия.

На 18 септември Путин подписа декрет за прекачване на някогашните активи на Amedia под държавно ръководство.

CARLSBERG

На 16 юли съветската страна пое контрола върху каузи на датската бирена компания Carlsberg в локалната пивоварна Baltika Breweries, като го сложи под " краткотрайно ръководство " на държавната организация за недвижими парцели Rosimushchestvo, според декрет, подписан от Путин.

DANONE

На 16 юли съветската страна пое контрола върху съветското дъщерно сдружение на френския производител на кисело мляко Danone - Danone Russia, според декрет, подписан от Путин, и го сложи под краткотрайното ръководство на организацията за държавна благосъстоятелност.

FORTUM

На 25 април Путин подписа декрет, с който се открива надзор върху съветското дъщерно сдружение на финландската компания за комунални услуги Fortum, която ръководи електроцентрали в Русия.

Главният изпълнителен шеф беше заменен, а звеното беше сложено под краткотрайно ръководство на активите.

FRAPORT

На 1 декември Путин подписа декрет, с който летище " Пулково " в Санкт Петербург беше сложено под краткотрайното ръководство на съветска холдингова компания, като контролът беше стихотворец от немския летищен оператор " Фрапорт ", катарския държавен капиталов фонд Qatar Investment Authority и вложители от други страни от Персийския залив.

OMV

Съгласно президентски укази, оповестени на 19 декември, дяловете на австрийската петролна и газова компания OMV в Южно-Руското находище и в плановете за рандеман на газ " Ачимов " би трябвало да се върнат на новосъздадени съветски компании и да се предложат за продажба на " Газови технологии ".

След това активите на OMV ще бъдат продадени на акционерното сдружение SOGAZ.

UNIPER

На 25 април Кремъл предприе дейности против UNIPER, съветското поделение на немската компания за комунални услуги, която има пет електроцентрали в Русия и вкара външно ръководство и нов основен изпълнителен шеф.

WINTERSHALL DEA

Съгласно указите, оповестени на 19 декември, дяловете на Wintershall Dea в Южно-Руското находище и в плановете " Ачимов " би трябвало да се върнат на новосъздадени съветски компании и да се предложат за продажба на " Газови технологии ", с което се официализира загубата на надзор, за която BASF и Wintershall Dea алармират от януари 2023 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР