Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската

...
Руският президент Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската
Коментари Харесай

Путин конфискува многомилиардните дялове на OMV и Wintershall в руските находища

Руският президент Владимир Путин подреди немската Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от многомилиардните си дялове в планове за рандеман на газ в съветската част на Арктика. Съгласно президентските укази, оповестени късно във вторник, дяловете на фирмите в находището „ Южно – Русское “ и в нефтените залежи в Ачимов би трябвало да се трансферират на новосъздадени съветски компании.

Указите на Путин формализират загубата на надзор, която BASF и Wintershall Dea означават от януари 2023 година В указите се споделя, че този ход е в отбрана на националните ползи на фона на " противозаконните и недружелюбни дейности на Запада във връзка с съветски активи ".

Най-голямото конфискуване на задгранични активи в Русия идва по-късно, което Путин дефинира като „ оповестяване на икономическа война от Запада поради решението на Русия да изпрати хиляди бойци в Украйна през февруари 2022 година “

Руските бизнесмени са придобили надзор върху някои огромни западни активи в Русия, в това число осемте пивоварни на Carlsberg, както и предприятията на френския производител на кисело мляко Danone, добавя Reuters.

Руски държавни активи на стойност стотици милиарди долари бяха замразени на Запад, както и активите на съветски предприемачи и вложители. Миналата година Германия пое контрола върху огромна петролна рафинерия Schwedt, благосъстоятелност на Русия, която доставя 90% от горивото на Берлин.

Руските активи на Wintershall Dea, които съставляват към половината от производството, са били дейно експроприирани от страната и би трябвало да бъдат отписани.

Wintershall Dea, взаимно дружество сред BASF и капиталовата компания LetterOne на съветския милиардер Михаил Фридман, е в развой на овакантяване на Русия. OMV се отдръпна предходната година.

BASF съобщи в сряда, че компанията е научила за тази информация от новините и сега проучва в детайли обстановката. Компанията регистрира чиста загуба през 2022 година, породена от амортизация на активи за 7.3 милиарда евро, значително дължаща се на деконсолидацията на Wintershall Dea AG в Русия.

Първоначално OMV очакваше да понесе загуби от 1.5 – 1.8 милиарда евро от съветското евакуиране.

Всички действия с съветско присъединяване, в това число каузи на Wintershall Dea в газопровода „ Северен поток “, както и взаимни предприятия с производителя на газ „ Газпром “, би трябвало да бъдат юридически разграничени доникъде на 2024 година

Както находището „ Южно-Русское “, по този начин и плановете " Ачимов " се намират в Ямало-Ненецкия – район в далечния север на Русия.

Съгласно указите, дяловете в плановете на Ачимов би трябвало да бъдат трансферирани на особено основани сдружения с лимитирана отговорност и след това да бъдат препоръчани за оценка и продажба на малко известна компания, наречена „ Газовые технологии “.

Впоследствие активите на OMV ще бъдат продадени на акционерното сдружение " Согаз ", което обезпечава застраховка на „ Газпром “.

Всички настоящи до момента дружествени контракти към този момент не са годни, съгласно указите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР