Руският президент Владимир Путин каза на генералния секретар на ООН

...
Руският президент Владимир Путин каза на генералния секретар на ООН
Коментари Харесай

Кремъл: Путин приветства сътрудничеството с МААЕ за Запорожката АЕЦ

Руският президент Владимир Путин сподели на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в сряда, че приветства градивното съдействие с нуклеарния наблюдаващ МАА Е след визитата в украинската нуклеарна централа Запорожия, оповестиха от Кремъл, оповестява " Ройтерс ".

Кремъл също разяснява в своя прочит от телефонния диалог, че Путин и Гутериш са разискали договорка за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища, както и експорт на съветски храни и торове .

Гутериш разяснява в сряда, че е разговарял с Путин за разширение на неотдавна подписана договорка, която отвори черноморските пристанища на Украйна за експорт на зърно.

Путин заплаши да ограничи това, което е известно като Черноморска самодейност за зърно, откакто бе подписана през юли, с цел да облекчи световната хранителна рецесия. Откакто първият транспортен съд отплава по договорката на 1 август, повече от 120 кораба са превозили над 2,5 милиона тона селскостопански артикули през зърнения кулоар.​​​​​​
 Лавров: Западът не съблюдава уговорката да улесни съветския експорт на храни
Лавров: Западът не съблюдава уговорката да улесни съветския експорт на храни

Това е част от съглашението за зърнените коридори

Руският президент упрекна Европа, че е взела съвсем всички храни, които се изнасят , макар че Организация на обединените нации сподели, че към 30% са летели до страни с ниски и по-ниски междинни приходи, в това число два кораба, наети от Световната продоволствена стратегия за Африканския рог и Йемен.

Трети транспортен съд, нает от организацията, се товари, с цел да отиде в Джибути, до момента в който четвърти ще дойде, с цел да отиде в Афганистан.

Гутериш сподели, че по време на диалога си с Путин в сряда сутринта водачите са разискали увеличение на обсега на договорката, в това число тя да обгръща износа на съветски торове по същия канал .

" През 2022 година нямаме липса на храни, имаме проблем с разпределението ", сподели той пред кореспонденти в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Ако не възстановяваме пазарите на торове, ще имаме проблем през 2023 година "

Гутериш сподели, че към този момент има отчети от Западна Африка и други елементи на света, че тази година развъждането на култури е по-малко, в сравнение с през 2021 година, като сподели, че това е " повода, заради която мощно приканвам да се отстранен всички спънки пред износа на съветски торове, които не са, дублирам, че не подлежат на наказания ".

Съединени американски щати и съдружниците постановиха голям брой наказания на Русия поради войната й против Украйна, само че Вашингтон неведнъж е твърдял, че икономическите наказания не засягат износа на съветски торове.
 МААЕ още веднъж прикани за зона за сигурност към Запорожката АЕЦ
МААЕ още веднъж прикани за зона за сигурност към Запорожката АЕЦ

Настоява се военните дейности в региона неотложно да спрат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР