Руският президент Владимир Путин и лидерите на четири страни по

...
Руският президент Владимир Путин и лидерите на четири страни по
Коментари Харесай

Каспийските страни гарантират да не допускат чужди армии

Руският президент Владимир Путин и водачите на четири страни по крайбрежието на Каспийско море потвърдиха уговорката си да не позволяват в района непознати армии, съобщи Асошиейтед прес.

Президентите на Русия, Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан се срещнаха в туркменистанската столица Ашхабат в границите на конгрес на върха, на който разискаха районното съдействие и въпроси от интернационалния дневен ред.



В официалното съобщение след съвещанието те подчертаха уговорката си да не позволяват наличието на непознати армии в Каспийския район, както и обещанието си да не дават територията си за експанзия против друга страна от района.

В документа се отбелязва и значимостта на съдействието във военната област сред каспийските страни.

През 2018 година петте страни подписаха спогодба за употреба на ресурсите в Каспийско море, която постави завършек на неустановеното състояние по този въпрос, траяло с десетилетия.

За Путин визитата му в Ашхабат беше част от първата му задгранична обиколка, откогато Москва стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари. Преди Туркменистан съветският президент посети и Таджикистан.

Каспийската среща на върха се състоя на фона на тази на НАТО в Мадрид, на която алиансът разгласи Русия за " най-значимата и директна опасност " за мира и сигурността на членките си и даде обещание да ускори поддръжката за Киев.

В обществените си изказвания на форума Путин и останалите водачи не загатнаха боевете в Украйна.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР