Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се

...
Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се
Коментари Харесай

Международен натиск за успокояване на ситуацията в Керченския пролив

Руският президент Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел се поздравяват по време на работна закуска в коридорите на срещата на G20 в Буенос Айрес

© Sputnik Още по тематиката
България зае двояка позиция за керченския спор

Преди три дни Румен Радев прикани Русия да освободи украинските моряци, а в този момент съобщи, че Европа не би трябвало да става пленник на ползите на Киев
30 ное 2018
Украйна твърди, че Русия е наложила обсада на основните й пристанища на Азовско море
29 ное 2018
Море на раздора

Кремъл отваря трети фронт против Украйна след Крим и Донбас
29 ное 2018 Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон поотделно са разговаряли с съветския президент Владимир Путин за обстановката в Керченския проток и нуждата от усмиряване на спора. Това е станало в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. ТАСС цитира прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков, че Путин е дал " изчерпателни уточнения " за случая, а Меркел е предложила на съветския президент подпомагане от страна на Германия и Франция за контролиране на обстановката.

Ситуацията към спора е била разисквана и в диалог сред Меркел и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Планираната среща сред Тръмп и Путин в Алжентина бе анулирана в последния миг от американска страна точно поради обстановката в пролива.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Среща сред Тръмп и Путин би била допустима откакто Русия освободи украинските моряци, съобщи държавният секретар Марк Помпео. Американският президент Доналд Тръмп би желал да се срещне с съветския президент Владимир Путин и това ще бъде допустимо, откакто Русия освободи украинските моряци, арестувани по време на случая в Керченския проток и върне арестуваните корабите на Украйна, съобщи Помпео в изявление за CNN в събота.

Путин обаче съобщи, че въпросът за замяна на украинските моряци не стои на дневен ред до момента в който тече следствието.

Съдът в Страсбург задвижи процедура по краткотрайни ограничения по искане на Украйна

В края на седмицата Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) разгласи, че е изпратил въпроси на съветското държавно управление по отношение на спора сред Русия и Украйна в Азовско море като изиска бърз отговор до понеделник, 3 декември. Въпросите са в границите на процедура по искане от украинското държавно управление за предприемане на краткотрайни ограничения в подтекста междудържавна тъжба на Украйна против Руската федерация за нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида. Украйна упорства арестуваните преди седмица 24 украински моряци да бъдат третирани като военопленници, да им се окажат медицински грижи, да се даде и информация за тяхното положение и местоположение. В рамките на тази процедура Европейски съд по правата на човека направи питане до Русия дали моряците и офицерите от украинските кораби " Бердянск ", " Никопол " и " Яни Капу " са лишени от независимост и на какво съображение, има ли измежду тях ранени, в какво положение са те и по какъв начин са третирани.

Руските управляващи дадоха да се разбере, че няма да отговорят до понеделник. Министерството на правораздаването на РФ разгласи, че Съдът в Страсбург ще получи отговор в " подобаващ период ", откакто бъде получена цялата нужна информация от съветските служби за сигурност.

Украйна ограничи влизането на съветски жители от мъжки пол

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко разгласи, че Русия е развърнала 80 000 души армия по границата си с Украйна.

В петък украинските гранични служби вкараха ограничаване за влизането на съветски жители в Украйна по отношение на оповестеното военно състояние за период от 30 дни. Забраната е за руснаци от мъжки пол на възраст сред 16 и 60 години. По данни на гранчините служби за едно денонощие на близо 100 съветски жители е било неразрешено да влязат в страната, защото не са могли " да потвърдят задачата на престояване в страната ", оповестява украинската организация УНИАН. Мярката е подхваната, с цел да се предотврати проникването на съветски военни под прикритие.

България Ер прекратява полетите от и до Украйна

Заради оповестеното военно състояние в Украйна, рекомендациите на Министерството на външните работи (МВнР) и предвид на сигурността на пасажерите, националният транспортьор " България Ер " прекратява полетите си сред София и Одеса до 16 декември 2018 година в това число. Tова се споделя в известие на компанията на уеб страницата й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР