Руският президент Владимир Путин е уверил турския си колега Реджеп

...
Руският президент Владимир Путин е уверил турския си колега Реджеп
Коментари Харесай

Путин уверил Ердоган, че не планира да използва ядрено оръжие в Украйна

Руският президент Владимир Путин е уверил турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в телефонен диалог, че няма проекти за потребление на нуклеарно оръжие в Украйна. Това съобщи през днешния ден турският президентски представител Ибрахим Калън, представен от турските медии и Българска телеграфна агенция.

По време на телефонните диалози съветската страна увери Турция, че не възнамерява да употребява нуклеарни оръжия. От своя страна украинската страна отхвърли изказванията за подготовка за потребление на " мръсно оръжие " ( " мръсни бомби " ), сподели Калън.

Според представителя на турския президент Анкара има намерение да предложи на страните в спора да се върнат към договарянията за спокойно споразумяване на рецесията.

Калън съобщи още, че откакто Русия е получила това, което е желала, се е върнала към " зърненото съглашение ", показва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Смятаме, че Русия получи това, което изиска, уточни Калън, като посочи ролята на Анкара за връщането на Москва към съглашението.

През последните три-четири дни положихме огромни дипломатически старания. Министърът на защитата, министърът на външните работи поставиха доста старания. Във вторник нашият президент организира телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, сподели Калън.

Той съобщи, че редом са били извършени диалози с Украйна, която " е взела градивно отношение по отношение на настояванията и упованията на съветската страна ".

Президентът на страната Володимир Зеленски удостовери уговорката си към договорката за зърното в телефонен диалог с Ердоган в сряда, означи Калън.

Той добави, че Турция има намерение да спомага за деблокирането от Запада на износа на храни и торове от Русия.

Русия е изправена пред редица проблеми. Няма публично ембарго, само че логистичните и застрахователните компании се притесняват от възможни вторични наказания. Възникна обстановка, при която се заобикаля съдействието с руснаците. Ние, интернационалната общественост, би трябвало да създадем нещо по въпроса, като споделяме това на сътрудниците ни в Европа и Съединени американски щати, сподели Калън.

Според него даването на гаранции за износа на торове и зърно от Русия не трябва да се възприема като " поддръжка за проектите на Русия да води война (в Украйна) ".

На 2 ноември Русия реши да възобнови присъединяване си в договорката за зърно, откакто Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция подсигуряваха документално, че няма да употребяват коридора за сигурност в Черно море за военни цели, заяви съветското министерство на защитата. В същото време Москва съобщи, че си резервира правото си да се отдръпна от съглашението, в случай че Киев наруши дадените от него гаранции.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР