Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с турския

...
Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с турския
Коментари Харесай

Ердоган похвали Путин за положителното му отношение към сделката за зърно

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, оповестява " Ройтерс ", като се базира на информация от Кремъл.

Ердоган е благодарил на Путин за " позитивното отношение " по отношение на удължаването на периода на деяние на съглашението за експорт на зърно. Двамата са разискали и стъпки за възстановяване на връзките сред двете страни.

В понеделник Москва сложи условия, при които да се съгласи на по-нататъшно удължение на договорката за зърно, а Путин съобщи, че в случай че тези условия не бъдат изпълнени, Москва може да изпрати гратис зърно на африканските страни.

Споразумението беше подписано за първи път през юли 2022 година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция и разрешава на украинското зърно и други артикули да доближават до международните пазари през черноморските пристанища на Украйна. Киев и Москва са значими снабдители на пшеница, ечемик и слънчогледово масло. Прекъсването на тези доставки след съветската инвазия през февруари 2022 година увеличи цените на храните по света и подхрани страховете от продоволствена рецесия.

Турските медии показват, че развиването на войната също е било тематика на диалог пред двамата президенти. Ердоган е подчертал, че е значимо спорът в Украйна да бъде преустановен допустимо най-бързо посредством договаряния.

Путин и Ергодан " показаха удовлетворение от позитивната динамичност на търговско-икономическите връзки, сполучливото осъществяване на взаимните стратегически планове в енергийния бранш, в това число доставките на газ и построяването на атомната електроцентрала " Аккую " в Турция ", се споделя в изказването на Кремъл.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР