Руският президент Владимир Путин е предал по дипломатически канали, че

...
Руският президент Владимир Путин е предал по дипломатически канали, че
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Путин изпраща послания, че е склонен на прекратяване на огъня в Украйна

Руският президент Владимир Путин е предал по дипломатически канали, че е подготвен за преустановяване на огъня в Укранйа, само че но при заледяване на спора в настоящите граници.

 

Това написа " Ню Йорк таймс ", като се базира на двама някогашни високопоставени съветски чиновници и събеседници от Съединени американски щати и други западни страни.Според медията посланието се насочва най-малко от септември. Така, оттатък гневното обществено говорене за войната, Путин импровизирано дава знак за " предпочитание да разгласи победа и да продължи ".

 

Да наподобява като победа

 

Зад увереността, която демонстрира Кремъл обществено, се крие желанието да се реализира съглашение за край, стига нещо да се показа като победа, продължава американското издание. В взаимозависимост от страната, от която са събеседниците обаче, посланията са разнообразни: американските позволяват опит за илюзия от страна на съветския водач, съветските - опция предлагането да се отдръпна при триумфи на Москва на бойното поле (както същото издание и редица наблюдаващи означават в последно време, Русия си връща самодейността в сраженията).

Африкански източник, посетил Русия през юни, счита друго: не че Путин желал да договаря, просто може да желае да разполага с добре квалифициран канал за " когато пристигна времето ".

 

Путин " не е подготвен да отстъпи и метър ", споделя един от източниците от Русия. Това предложение, споделя различен американски, би запазило независимостта на Украйна, само че с 20 % от териториите ѝ (които Москва сега владее) присъединени към Русия.

 

Едновременно с това, настояват събеседници на изданието, Путин, въпреки и да приказва за преустановяване на огъня, чака по-конкретно предложение. А в този момент нито един украински политик не би се съгласил Русия да получи толкоз теритоии.

 

Комбинация от фактори

 

Според американски длъжностни лица съветският водач е отправял предложение за прекъсване на огъня и през есента на 2022 година, когато украинските сили напредваха в отвоюването на части от Харковска и Херсонска област. И тогава се говорело за опазване на териториалното статукво. За сходно обръщение отпреди малко над година не е съобщавано до момента.

 

Пред " Ню Йорк таймс " прессекретарят на Путин Дмитрий Песков споделя, че концептуално изложените тези са " погрешни ". Русия щяла да завърши войната, когато реализира познатите (непроменени) цели - " демилитаризация ", " денацификация " и безпристрастен статут на Украйна.

 

Още в първата година на войната съветски представители в същото време са заявявали, че до преодоляването на Донбас задачите на " специфичната военна интервенция " (както Русия назовава войната) остават годни и че завземането му (Украйна още управлява елементи от двете му области, Донецка и Луганска) е фокусът на нашествието, почнала на 24 февруари 2022 година

 

В случая Путин вижда композиция от фактори, правещи момента подобаващ за съглашение: полесражение, което извиква мисълта за патова ситуация; последствията от разочароващата украинска контраофанзива; отслабващата поддръжка на Запада (споровете към отпущането на десетки милиарди за нови помощи); отклоняването на вниманието около войната в Газа.

 

" Невъзможно да се спре " войната

 

" Ню Йорк таймс " споделя и че, без значение от разискванията и предложенията за договаряния в първата година на войната, от страна на Путин сходен ход наподобява неосъществим. Зад общественото безмълвие на Путин по-скоро се криела увереност, предпочитание да се известява и за най-малката детайлност към спора (провеждал съгласно събеседник две видеоконференции дневно, с цел да научи всичко).

 

" Невъзможно е да се спре войната ", съгласно един от събеседниците, разговарял с почитан съветски боен представител.

 

Същевременно до края на лятото, след контраофанзивата на Украйна и протеста на предприемача Евгений Пригожин, обстановката се обръщала в интерес на Москва. Напрежението от отминалите месеци изчезнало, съгласно киргизстанския министър председател Акилбек Жапаров. Увереността на Путин растяла, а войната, отприщена от терористичната офанзива на Газа, трансформирала още повече сметките му.

 

Така до западни представители достигали най-малко от септември сигнали, че Путин се интересувал от преустановяване на огъня - в това число заради нежеланието потенциалът на армията да се обгята до краен лимит. Идеален миг да се показа статуквото като победа биха били президентските избори през март, съгласно това разбиране. Американски длъжностни лица считат и че след тези промени Путин се е отказал от концепцията, че украинският му сътрудник Володимир Зеленски би трябвало да напусне властта. Дори противоречивата точка за влизането на Украйна в НАТО не би била затруднение пред бъдеща договореност, поради че Москва не чака Алиансът да одобри Киев в обозримо бъдеще.

 

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна е заявявал, че Киев не може да си разреши слабостта да се съгласи на заледяване на спора, защото това би означавало нова война в бъдеще.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР