Руският президент Владимир Путин е на власт вече повече от

...
Руският президент Владимир Путин е на власт вече повече от
Коментари Харесай

Българите – с най-положителна нагласа към Путин и Русия от целия свят

Руският президент Владимир Путин е на власт към този момент повече от две десетилетия. Миналият месец Путин предложи промени в Конституцията, които доведоха до оставката на съветския кабинет и назначението на нов министър-председател – стъпки, необятно възприемани като консолидация на дългогодишната власт на Путин.

В международен мащаб хората показват все по-малко убеденост в способността на Путин да постъпва вярно във връзка с международните каузи. И възгледите на самата Русия отразяват тези отрицателни оценки за Путин. В множеството от 33-те страни, изследвани от центърът за проучвания „ Pew Research Center “ през 2019 година, по-малко от половината гледат на Русия благосклонно.

Ето, съгласно изследването, по какъв начин хората по света виждат Путин и Русия:

В 16 от 33 интервюирани страни множеството хора не са благоразположени към Русия. Особено сериозни са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от 10 канадци имат позитивно мнение за Русия. В Западна Европа единствено 31% гледат на Русия позитивно, сред които 12% от шведите, 23% от интервюираните холандци и 26% от британците.

В Централна и Източна Европа процентите са малко по-различни. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат удобно на Русия – най-положителните оценки, които страната получава в международен мащаб. Мнозинството в Литва, Полша, Чехия и Украйна демонстрират противоположното. Само 34% от хората в Чехия имат позитивна конфигурация към Русия, спрямо 60% в Словакия. Германците също се разграничават във възгледите си за Русия според от това дали се намират в някогашната Източна или в Западна Германия: 33% в някогашния Запад имат удобен взор върху Русия, спрямо 43% в някогашна Източна Германия.

Оценките за Русия в други елементи на света също са разнообразни. Отчетените 41% в шестте проучени азиатско-тихоокеански страни демонстрират удобен взор върху Русия, до момента в който за 40% това не е по този начин. Само към една четвърт в Япония (25%) и Австралия (26%) виждат Русия в добра светлина, контрастирайки с болшинство от 56% при филипинците. В Индия 49% имат позитивно мнение.

Възгледите на американците за Русия са в най-ниската си точка за десетилетие. 18% от американците, които през днешния ден имат позитивно мнение за Русия, е надалеч по-нисък резултат от 44%, изразили удобно отношение през 2007 година

Междувременно мненията на руснаците за Съединени американски щати за малко се усъвършенстват след избирането на Доналд Тръмп, само че позитивните настроения от този момент понижават. Само към три на всеки 10 руснаци (29%) имат позитивно мнение за Съединени американски щати през днешния ден.

В Западна Европа отношението към Русия е по-малко позитивно, в сравнение с при започване на 2010 година През 2011 година почти половината във Франция (53%), Обединеното кралство (50%) и Германия (50%) имат позитивни възгледи за Русия, като тези в Испания са относително по-малко (46%). Но след анексирането на Крим от Русия през 2014 година се следи внезапно намаляване на позитивните усещания за Русия и тези настроения не престават да се резервират. Броят на хората с позитивни възгледи към Русия малко се е нараснал във Англия, Испания и Германия през последните години, само че остава по-малък, в сравнение с преди спора с Украйна.

Като цяло по-младите хора са по-склонни от по-възрастните да гледат на Русия позитивно. В Япония, да вземем за пример, половината от тези на възраст от 18 до 29 години имат удобно мнение за Русия, в съпоставяне единствено с 16% от тези на 50 и повече години. Съществуват двуцифрени разлики сред тези възрастови групи в 15 други страни.

В някои страни от някогашния комунистически блок наклонността е противоположна. В България, Чехия и Словакия хората на възраст 50 и повече години са с по-благоприятно отношение от тези на 18 до 29 години.

Малко хора в международен мащаб показват убеденост в Путин. В 22 от изследваните 33 страни множеството нямат доверие в Путин. 60% от хората в тези страни нямат доверие в Путин що се отнася до постъпките му по отношение на международните каузи.

Както при оценките за Русия, доверието в Путин е изключително ниско в Северна Америка и Западна Европа, където болшинството в множеството страни не му имат вяра. В някогашната руска република Литва седем на 10 души нямат доверие в Путин. 62% от българите обаче имат доверие в съветския водач – най-високият дял в изследваните страни. За разлика от тях украинците са недоверчиви към Путин: при към осем на 10 липсва доверие в съветския водач, когато става дума за международни каузи.

Доверието в Путин също е ниско в елементи от Азиатско-Тихоокеанския район. В Австралия, Япония и Южна Корея към седем на 10 споделят, че нямат доверие в Путин по международните въпроси. Мнозинството в Израел и Бразилия по сходен метод показват неналичието на доверие в него.

В Съединени американски щати има известно разделяне, когато става дума за Путин. Като цяло американците непрекъснато показват съмнение в него по отношение на постъпките му по международните въпроси, само че републиканците и демократите се разграничават ненапълно в тези възгледи. Сега републиканците са с 21 пункта по-положително настроени към съветския водач от демократите (31% против 10%), което е най-широкото партийно разграничение по този въпрос в изследването на „ Pew Research Center “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР