Руският президент Владимир Путин днес предупреди, че ще има много

...
Руският президент Владимир Путин днес предупреди, че ще има много
Коментари Харесай

Путин: Признаването на независимата украинска църква ще има тежки последици

Руският президент Владимир Путин през днешния ден предизвести, че ще има " доста тежки последствия " от разделянето сред православните църкви след решението на патриаршията в Константинопол да признае самостоятелната украинска православна черква, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Искам да подчертая едно: политиканстването в толкоз сензитивна сфера постоянно е имало доста тежки последствия. И на първо място за тези, които правят това ", съобщи Путин на конгрес на съветската диаспора в Москва.

За пръв път стопанинът на Кремъл приказва за рецесията, преживявана в последно време от Московската патриаршия, която прекъсна връзките си с Константинополската след признаването на украинска черква, отбелязва Франс прес.

Путин осъди " опитите за скъсване на връзките " сред Руската православна черква и вярващите руснаци, живеещи в чужбина.

" Наш общ дълг, на първо място пред хората, е да запазим духовното и историческото единение " на православните, акцентира съветският президент.

В средата на октомври Константинополската патриаршия реши да признае независимостта на православната черква в Украйна, която от 332 години бе подчинена на Московската патриаршия. Така сложи и въпроса за бъдещето на милиони вярващи в Украйна, където съветската черква се радва на значително въздействие.

Руският патриарх Кирил отхвърли да признае това решение и осъди Константинополската патриаршия като " поддържаща схизмата (разкола) ".

Разгневена, Руската православна черква, която претендира, че в лоното й има най-вече вярващи в православния свят, разгласи, че скъсва всички връзки с Константинопол, най-старата патриаршия.

Църквата на Московската патриаршия има в Украйна най-вече енории (над 12 000), само че Киевската патриаршия има най-вече вярващи, съгласно допитвания.

Молдовската черква ще остане вярна на Московската патриаршия, от която е канонична част, съобщи през днешния ден президентът на Молдова Игор Додон след среща в Москва с патриарх Кирил. Патриархът връчи на Додон медал " Преподобен Сергий Радонежски " втора степен за " дейна поддръжка на църковно-обществените начинания на РПЦ ", съобщи ТАСС.

В началото на срещата си с Додон Путин уточни, че Молдова е измежду най-приоритетните сътрудници на Москва в Общността на самостоятелните страни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР