Руският президент Владимир Путин да бъде разследван заради нарушаване на

...
Руският президент Владимир Путин да бъде разследван заради нарушаване на
Коментари Харесай

Руски опозиционер поиска прокуратурата да разследва Путин заради думата война


Руският президент Владимир Путин да бъде разследван поради нарушение на личния си закон, забраняващ използването на думата " война " във връзка с военния спор в Украйна.

Такъв апел насочи към съветската прокуратура опозиционният член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург - Никита Юферев.

От началото на непредизвиканата съветска инвазия в Украйна на 24 февруари Кремъл назовава това " специфична военна интервенция ".

През март Путин подписа няколко законови ремонти, предвиждащи огромни санкции и даже затвор за дискредитиране на съветската войска или разпространение на погрешна информация за нея, в това число за използването на думата " война " за дейностите на съветските сили в Украйна.

По време на своя обаче президентът на Русия за първи път обществено дефинира по този метод съветската инвазия.

" Нашата цел не е да развъртим този маховик на военния спор, а противоположното - да приключим тази война ", съобщи Путин пред публицисти.

Затова Юферев е решил да сезира съветската прокуратура, въпреки самичък да признава, че надали ще последват някакви наказания против президента.

" За мен е значимо да направя това, с цел да привлека вниманието към несъгласието и несправедливостта на тези закони, които [Путин] приема и подписва, само че с които самият той не се преценява ", сподели Юферев, представен от Ройтерс.

По думите на опозиционния общински консултант от Санкт Петербург " колкото повече приказваме за това, толкоз повече хора ще се усъмнят в неговата почтеност, безпогрешност и толкоз по-малка ще бъде поддръжката за него ".

В отворено писмо Юферев желае от основния прокурор и вътрешен министър да потърсят наказателна отговорност на Путин по закона за разпространяване на подправени вести за дейностите на съветската войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР