Руският премиер Дмитрий Медведев одобри разполагането на руски военни самолети

...
Руският премиер Дмитрий Медведев одобри разполагането на руски военни самолети
Коментари Харесай

Русия разполага бойни самолети на спорен остров близо до Япония

Руският министър председател Дмитрий Медведев утвърди разполагането на съветски военни самолети на противоречив остров покрай Япония, ускорявайки милитаризацията на региона във време, когато връзките на Москва с Токио са обтегнати поради разгръщането на американска ракетна система в района, оповестява " Ройтерс ".

В разпореждане, оповестено през вчерашния ден, Медведев дава картбланш на съветското военно министерство да употребява цивилно летище на остров Итуруп, както е прочут в Русия, или Еторофу, както е прочут в Япония, за бойните си самолети.

Островът е един от четирите, завзети от руските сили в края на Втората международна война и се намира покрай североизточното крайбрежие на остров Хокайдо, най-голямата префектура в Япония. Спорът за островите, известни като Курилски в Русия и Северните територии в Япония, е толкоз изострен, че Москва и Токио към момента не са подписали кротичък контракт по отношение на края на Втората международна война.

Постановлението на Медведев е следващата стъпка в съветското военно подсилване, при което Москва разположи някои от най-новите си противоракетни системи на Курилските острови и възнамерява да построи военноморска база там, даже и откакто продължава договарянията по отношение на териториалния спор.

Постановлението беше оповестено дни преди заместник-министри на външните работи от двете страни да проведат диалози за съдействие във връзка с противоречивите острови и във време, когато Русия е разтревожена, че Япония разрешава на Вашингтон да употребява територията ѝ като база на американското военно подсилване в Северна Азия под предлога за противопоставяне на Северна Корея.

Не е ясно дали Русия ще разположи за непрекъснато военни самолети на противоречивия остров, на който имаше руска военновъздушна база по времето на Студената война, или употребява нейното летище, когато е належащо.

В. " Комерсант " цитира неназован боен източник да споделя, че този ход щял да даде повече разновидности на съветските военни.

Същият източник е декларирал, че Русия е изключително обезпокоена от японския проект за разполагане на още американски противоракетни системи Aegis в нейните префектури Акита и Ягамата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР