Руският правозащитник и дисидент от времето на Съветския съюз Сергей

...
Руският правозащитник и дисидент от времето на Съветския съюз Сергей
Коментари Харесай

Руският дисидент Сергей Ковальов почина на 91-годишна възраст |

Руският правозащитник и отстъпник от времето на Съветския съюз Сергей Ковальов умря на 91-годишна възраст.

За кончината на Ковальов, една от видните фигури на руското дисидентство и критик на президента Владимир Путин, през днешния ден заяви организация " Франс прес ", която се базира на известие на Иван Ковальов - наследник на Сергей Ковальов. Той е написал, че татко му си е отишъл в съня си.

Ковальов е притежател на премията " Сахаров " за 2009 година, присъждана от Европейския парламент. Той бе измежду водещите дейци на дисидентското придвижване в Съветския съюз и през 70-те и 80-те години. За активността си Ковальов бе наказан и прекара 7 години в лагер за " антисъветска активност ".

Биолог по обучение, Ковальов бе първи ръководител на комисията по правата на индивида към президента Борис Елцин, един от създателите на съветската конституция. Ковальов бе и народен представител.

В края на 50-те и началото на 60-те години на XX век, откакто се сближава с учен Андрей Сахаров, Ковальов взе участие в списването на „ Хроника на настоящите събития “, скришен бюлетин, който оповестява за нарушаванията на правата на индивида в Съюз на съветските социалистически републики.

Арестуван e през 1974 година поради активността си.

" Сергей Адамович ще ни липсва от всяка позиция: като обичан остарял другар, непреклонен приятел, интелектуалец и ментор, правилен на концепцията за човешките права постоянно и на всички места, на война и в гражданския живот, в политиката и всекидневието ", означи съветската правозащитната организация " Мемориал ", чийто президент преди време бе починалият отстъпник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР