Руският православен патриарх Кирил е работил за съветското разузнаване, докато

...
Руският православен патриарх Кирил е работил за съветското разузнаване, докато
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил е работил за КГБ в Женева през 70-те според швейцарски медии

Руският православен патриарх Кирил е работил за руското разузнаване, до момента в който е живял в Швейцария през 70-те години на предишния век. Това швейцарските седмичници Sonntagszeitung и Le Matin Dimanche.

Патриархът е доближен на съветския президент Владимир Путин и поддържа войната му в Украйна.

Двете медии цитират разкрито досие от държавните федерални архиви на Швейцария, което " удостоверява, че " монсеньор Кирил ", както е посочен в този документ, " е работил за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ".

В началото на 70-те свещеникът живее в Женева като представител на Московската патриаршия пред Световния съвет на църквите (ССЦ). На Кирил, тогава с действен псевдоним Михайлов, е било предоставено да въздейства върху този съвет, в който Комитет за Държавна сигурност (на СССР) внедрил сътрудници през 70-те и 80-те.

Седмичниците пишат още, че Съветският съюз си е поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда Съединени американски щати и съдружниците им и по-умерено да подлага на критика неналичието на религиозна независимост в Съюз на съветските социалистически републики.

Руската черква " отхвърля всевъзможен коментар във връзка шпионската активност на Кирил в Женева ", показаха двете медии. Световният съвет на църквите е споделил пред тях, че " няма информация " по тематиката.

Племенникът на патриарха Михаил Гундяев , който понастоящем съставлява Руската черква в ССЦ в Женева, твърди пред Le Matin Dimanche, че чичо му " не е бил сътрудник, макар че е бил подложен на " непоколебим надзор " от страна на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ".

Това съгласно Гундяев " не се е отразило върху искреността на присъединяване " на Кирил в съдействието му с другите църкви в съвета.

Le Matin Dimanche написа още, че патриарх Кирил доста харесва Швейцария, където е ходил " минимум 43 пъти ", да вземем за пример с цел да кара ски, и даже си е счупил крайници на една от пистите в страната през 2007 година

" Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата активност непрекъснато са прибирали Кирил... в Алпите или на брега на (езерото) Леман ", се споделя в материала.

През 2022 година Ройтерс писа, че изявленията на Кирил в поддръжка на войната в Украйна са довели до разединение в православните църкви по света. По-късно Ватикана анулира среща на Папа Франциск с съветския патриарх.

Украинската православна черква си с съветската. В края на предходната година Украйна стартира всеобщо да украински църкви по сигнали за проруска агитация от свещеници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР