Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена

...
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена
Коментари Харесай

Денков няма да обяви Митрофанова за персона нон грата, но настоя да бъде предупредена

Руският дипломат у нас Елеонора Митрофанова няма да бъде оповестена за личност нон грата поради скандалното изказване на Пьотр Толстой, че Черно море е съветско и би трябвало да бъде открит надзор над него, съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти.

„ Пьотр Толстой не за първи път насочва провокации към България и евентуално бихме ги подминали в случай че той не беше депутат. Той е в границите на институционално посланичество, правейки тези изявления, минава граници, които не са допустими. Ще приказвам с Министерство на външните работи. Смятам, че би трябвало да се даде явен знак, че това са неприемливи изказания “, разясни той.

Денков изясни, че би трябвало да бъде предадено събщение на дипломат Митрофанова за неприемливостта на сходни изявления. „ Не считам, че би трябвало да бъде оповестена за личност нон грата поради едно такова изявление, въпреки всичко то не е нейно “.

Според Денков огромна част от тези изявления се вършат за вътрешна приложимост. „ За съветската аудитория да се покаже какъв брой са велики нещата, които се вършат сега от управлението на Руската федерация, само че те си имат частично външна публика ”, сподели той и посочи, че за външната публика има няколко направления като едната е да се плашат българските жители.

„ Не би трябвало да се плашите. Няма заплаха за България и повода е, че ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава-член на НАТО, тъй като знае какъв ще бъде отговорът ”, безапелационен бе той.

От Гърция министър председателят разяснява и концепцията за смяна на националния празник на България. „ Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност постоянно е бил най-светлият празник, който сплотява всички. Няма никакво подозрение, че най-подходящият ден е точно 24 май “, съобщи Денков.

Думите на министър-председателя идват след рецензиите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която съобщи, че столетницата би подкрепила измененията на ПП-ДБ, в случай че бъде отстранена концепцията за смяна на датата за народен празник на България.

„ Ако 24 май е несъответствуваща дата за госпожа Нинова, дано каже коя дата е “, попита той.

Относно газовите връзки с Гърция, министър председателят разкри, че има интерес от страна на Атина към разширението на газовото находище в Чирен , с цел да могат против възнаграждение, да употребяват спомагателни размери. Той заяви, че от Гърция е проявен интерес и към вероятно създаване на нови реактори в АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Връзките са построени. Миналата година Гърция изигра основна роля, когато беше спрян газът от „ Газпром “, с цел да можем без спиране да захраним нашата стопанска система и битовите консуматори. В момента се работи интензивно към увеличение на интензитета на газа, който може да се подаде. В момента това се прави посредством слагането на нови компресорни станции. Това разрешава освен България да бъде захранена, само че и да може да се придвижва газ към прилежащи страни, на север и на запад от нас “, разяснява Николай Денков.

Концесии на пристанищата в Кавала и Александруполис

„ Беше значимо за нашата страна да забележим до каква степен можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. По отношение на Кавала, следва сключване на контракт на гръцката страна с концесионера и ясно е декларирано единодушие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за договаряния е 20% присъединяване на България. Това е без значение от терминалите за полутечен газ, а е за самото пристанище. Предстои в идващите месеци да има развиване по тематиката “, изясни Денков.

Премиерът акцентира, че за пристанището в Александруполис на този стадий концесията е спряна, само че в случай че още веднъж бъде открита, България ще може още веднъж да съобщи своя интерес.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР