Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е напуснала църквата Св.

...
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е напуснала църквата Св.
Коментари Харесай

Въпреки блокадата: Митрофанова си тръгна от Руската църква

Руският дипломат у нас Елеонора Митрофанова е напуснала църквата " Св. Николай Чудотворец " /Руската църква/ в София , макар блокадата от протестиращи пред постройката. 

Демонстрантите се събраха пред църквата сутринта по време на визитата на Митрофанова , водача на АБВ и Румен Петков и други. 

 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС

Те скандираха " Убийци " и " Тук не е Москва " в символ на митинг против визитата на волоколамския митрополит Антоний, който пое функционалностите на външен министър на Московска патриаршия след отстраняването на митр. Иларион (Алфеев), и който взе присъединяване в църковната работа.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС

Протестиращите считат, че съветският дипломат е напуснала църквата през задния вход, с цел да избегне среща с стачкуващите. 
„ Протестираме, тъй като това е висша безочливост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат работа за победа на Русия, това е просто нонсенс, по тази причина протестираме ", сподели по-рано пред БГНЕС Георги Иванов.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Украинката Ирина, която е от Херсон , е пристигнала с дребния си наследник в България, с цел да го избави от бомбардировките. Разказа, че стачкува срещу кървавата война на Путин в Украйна, тъй като нейни близки се намират в окупираните територии. Жената прикани руснаците да си отиват в Русия, тъй като нямат място в България. Тя е безапелационна, че би трябвало да има мир и независимост, а не убийства и тероризъм.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
„ Тук съм като засегнат жител , тъй като е осквернение в българска черква да има молебен за една терористична страна, да се благославят убийци на деца. Знаете ли какво се случва сега в Украйна? Хиляди деца са в бомбоубежищата! Хиляди деца са изложени на гибел! А в тази черква има хора, които се молят те да съумеят да ги убиват още по-успешно, тук се молят сега една страна да смаже друга страна ", съобщи жена, която се показа като българка. Тя е безапелационна, че за нея това е осквернение, което не може да одобри и е мощно възмутена от протичащото се в Руската черква и точно по тази причина е на митинга.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в съветските, нито в българските публични църковни уеб сайтове . Той е съпроводен от прот. Николай Балашов, който е единственият останал от остарелия екип в Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Подворието на РПЦ у нас оповестява, че представителите на Московския патриарх идвали у нас, с цел да служат в съветската черква „ Св. Николай “ за Никулден, което безспорно е единствено мотивът. Те ще съслужат с Ловчански митр. Гавриил, който по традиция служи за този ден в съветската черква, като представител на БПЦ, с съветски митрополит, приближаващ за празника. Досега обаче за храмовия празник не е имало толкоз високо църковно посланичество.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Първостепенна задача на съветските управляващи както в Кремъл, по този начин и в Московска патриаршия , разясняват специалисти, е да показват, че не са изолирани поради войната в Украйна. Особено значение се отдава на присъединяване в прояви в европейските страни, като по предписание съветската дипломация показва това като утвърждение на съветските дейности. Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асабмлея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, само че там немският президент не им разреши да изпратят сходно обръщение към немската и международна общественост, като назова намерено отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
По църковна линия Московска патриаршия поддържа връзка на такова високо ниво единствено със Сръбската черква , като митр. Антоний (Севрюк) беше наскоро в Белград, а сръбска църковна делегация взе участие в Москва в празнично събитие със странното наименование „ Сръбска разтуха за съветското сърце “.

В София митр. Антоний идва директно след присъединяване в Казан в годишната среща на емблематичния съветски клуб „ Валдай “, където Кремъл формулира съществени тези във външната си политика (например, през 2015 година Путин декларира в своя тирада там: „ Ако сбиването е неизбежно, удари пръв “). Тази година за първи път „ Валдай “ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тема. На нея „ външният министър “ на РПЦ митр. Антоний искрено съобщи: „ По-често намираме общ език с мюсюлманите, в сравнение с с нашите единоверци на Запад. Московска патриаршия поддържа разговор с мюсюлманските организации в Иран. Оказа се, че в мюсюлманските страни имаме доста съидейници “. Според него съветското православие и ислямът са обединени от „ благоговейно отношение към такива съществени полезности като фамилията и брака “ и това че „ Бог заема централно място в света “.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Руската църковна делегация ще се опита да включи в дневния ред на Българската черква избрани тематики, още повече че Св. Синод на БПЦ ще заседава на 13 декември.

Според изявления в български медии това би могло да бъде признаването на автокефалията , която Сръбската черква даде на Македонската черква и която до момента е приета само от Московска патриаршия и Украинската православна черква под управлението на митр. Онуфрий. Това значи, че в техните диптиси Македонският архиеп. Стефан се загатва като глава на автокефална черква. Самата Македонска черква публично декларира, че към момента чака своята автокефалия, която да ѝ бъде дадена от Вселенска патриаршия, „ когато настъпи подобаващото време “, а документа от Сръбската патриаршия възприема като „ рекомендация за автокефалия “.
 Руска черква митинг Митрофанова Петков БГНЕС
Друга тематика, която се актуализира в съветската църковно-политическа изразителност през последната седмица, е „ отбраната на православните в Украйна “. Възможно е съветската църковна делегация да изиска от българските владици декларация „ в отбрана на украинските православни против гоненията на киевския режим “. Причина е акцията на украинските служби против църковни центрове на УПЦ и разискването на законопроект за възбрана на активността им поради колаборационизъм и поддръжка за съветските агресори. „ Защитата на православните в Украйна “ присъстваше в речта на Путин, с която той разгласи съветското навлизане в страната през февруари, само че след Киевския събор „ Теофания “ през м. май, когато УПЦ разгласи самостоятелност от Министерство на правосъдието, в съветските медии се заприказва за украинските православни като за „ предатели на съветския свят “. Акцията на украинските управляващи през последната седмица разрешава на Кремъл да извади още веднъж тази тематика и да показа съветските войски като „ бранители на православието “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР