Руският петрол все още намира пътя си към купувачите по

...
Руският петрол все още намира пътя си към купувачите по
Коментари Харесай

Сиви и Тъмни кораби: Произходът на мистериозната флота, която помага на Русия да превозва петрол по света

Руският нефт към момента намира пътя си към купувачите по целия свят. Но даже тези, които прекарват дните си в следене на придвижването му през океаните, се мъчат да схванат кой тъкмо го транспортира.

Тъй като западните наказания против Русия ескалираха поради нахлуването й в Украйна, повече кораби се причислиха към съществуваща флота от мистериозни танкери, подготвени да улеснят износа на нефт от Русия.

Източници на  от промишлеността правят оценка размера на този " горист " флот на почти 600 кораба, или към 10% от международния брой огромни танкери. И цифрите не престават да се усилват.

Кой има и ръководи доста от тези кораби остава тайнственост

Тъй като търговията с съветски нефт стана по-сложна през последната година, доста западни спедитори ограничиха услугите си. Същевременно се появиха нови, незнайни играчи, с фиктивни компании в Дубай или Хонконг. Някои купиха кораби от европейци, до момента в който други използваха остарели кораби, които другояче можеше да се озоват в депа за скрап.

" Вие навлязохте по-дълбоко в тъмните изкуства ", сподели върховен изпълнителен шеф на компания за търговия с нефт пред CNN, имайки поради тази непрозрачна мрежа.
 МАЕ: Приходите на Русия от експорт на нефт и газ през януари се сринаха
МАЕ: Приходите на Русия от експорт на нефт и газ през януари се сринаха

Въпреки това, през февруари има леко покачване на добива

Флотът, който е " под радара ", придобива все по-голямо значение, защото Москва се пробва да заобикаля да работи със западни спедитори и защото клиентите в Китай и Индия изместват тези в Европа, на които в този момент им е неразрешено да купуват съветски нефт и рафинирани артикули като дизел. Доставката до по-отдалечени купувачи изисква спомагателни кораби и притежатели на кораби, подготвени да се оправят с спомагателна трудност и юридически риск, изключително откакто страните от Групата на седемте постановиха тавани на цените на съветския нефт.
 Снимка 608634
Източник:

Разширяването на сенчестия флот акцентира трагичните промени, породени от войната на Русия на международния петролен пазар. В устрема си да продължи да работи, вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света промени наложените от десетилетия модели на търговия и раздели международната енергийна система на две.
 „ Лукойл България “ ще стартира да работи с неруски нефт още от март
„ Лукойл България “ ще стартира да работи с неруски нефт още от март

Компанията ще продължи да заплаща предплатен налог върху свръхпечалбата си

" Има флот, който не прави никакъв съветски бизнес, а има и флот, който съвсем извънредно се занимава с съветски бизнес ", сподели Ричард Матюс, началник на проучванията в EA Gibson, интернационален корабен брокер. Само няколко кораба, добави той, вършат " по малко и от двете ".

" Сиви кораби " и " Тъмни кораби "

Тъй като Европа се отхвърли от съветската сила, купувачите в Азия прекратиха покупко-продажбите. Китай усили вноса на съветски нефт до 1,9 милиона барела дневно приблизително през 2022 година, което е с 19% повече от 2021 година, съгласно Международната организация по енергетика. Индия усили покупките още по-рязко, регистрирайки нарастване от 800% до приблизително 900 000 барела дневно.

Износът на нефт от Русия за Китай и Индия доближи рекордни равнища през януари, откакто европейската възбрана за съветски нефт по море влезе в действие, съгласно Kpler, компания за данни и разбори. Износът за Турция, различен максимален клиент, също продължи с бързи темпове. Припомняме, че възбраната за рафинирани петролни артикули влезе в действие едвам през февруари.

Националният флот на Русия не разполага с задоволително кораби. Точно тук се намесва " флотът в сянка ".
 Малкото испанско пристанище, което се трансформира в новия център за съветски нефт
Малкото испанско пристанище, което се трансформира в новия център за съветски нефт

След като Европейски Съюз понижи търсенето на съветски недопечен нефт, доставян по тръбопроводи, търговията по море се усили

Матю Райт, старши анализатор на товарите в Kpler, сортира лодките, пренасящи съветски недопечен нефт, в две категории: " сиви кораби " и " тъмни кораби ". Сивите кораби са продавани след нашествието - най-вече от притежатели в Европа на компании в Близкия изток и Азия, които преди този момент не са били дейни на пазара на танкери. Тъмните кораби, въпреки това, са ветерани от акциите на Иран и Венецуела за отбягване на западните наказания, които неотдавна минаха към транспорт на съветски недопечен нефт.

" Често има доказателства, че те са прикривали активността си, като са изключвали своя AIS транспондер ", сподели Райт за " тъмните " кораби, като се базира на технологията, която оказва помощ за идентифицирането и локализирането на плавателни съдове.

Докато западните страни са забранили вноса на множеството съветски нефт, няма никакви правила, които да пречат на западните кораби да доставят до купувачи като Китай и Индия или да дават услуги като застраховка - стига да се съблюдават горните граници на цените на G7. Корабите с европейски притежатели съставляват 36% от търговията с съветски недопечен нефт през януари, съгласно Kpler.
 Снимка 608633
Източник:

Но правните опасности и рисковете за репутацията на неспазването на горните граници на цените са огромни. В същото време Русия желае да спре да работи със западни спедитори. Това е довело до развиването на нова кохорта, чийто състав е по-мрачен - и историята е по-изменена.

" Тъмният флот, който превозваше венецуелски и ирански нефт в международен мащаб, е нещо, което всички чакахме да се разрасне и това се случи ", сподели Джанив Шах, старши анализатор в Rystad Energy, консултантска компания.
 Русия завоюва милиарди долари от продажби на нефт, макар глобите
Русия завоюва милиарди долари от продажби на нефт, макар глобите

Загубите от плана " Сахалин-1 " обаче са обилни

Една от аргументите: изпращането на съветски нефт на по-дълги пътувания до Китай или Индия е по-малко дейно от изпращането му до близки страни като Финландия. Сега Русия се нуждае от четири пъти повече потенциал за транспорт на своя недопечен нефт, в сравнение с преди нашествието, съгласно EA Gibson.

В резултат на това към 25 до 35 кораба се продават на месец в сенчестия флот, съгласно различен върховен началник на компания за търговия с нефт. Global Witness, организация с нестопанска цел, пресмята, че една четвърт от продажбите на петролни танкери сред края на февруари 2022 година и януари тази година са включвали незнайни купувачи, което е почти два пъти повече спрямо миналата година.

Търсенето може да се усили през идващите месеци, в случай че Китай се нуждае от повече гориво, с цел да задвижи икономическото си възобновяване.
 Снимка 608632
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР