Руският петрол сорт Urals, който се доставя на международните пазари,

...
Руският петрол сорт Urals, който се доставя на международните пазари,
Коментари Харесай

След въвеждането на тавана: Руският петрол стана най-евтиния в света

Руският нефт вид Urals, който се доставя на интернационалните пазари, поевтиня до 43,72 $ за барел в края на минлата седмица, заяви организация Bloomberg, базирайки се на организацията за ценови разбори Argus.

Въпросната цена е доста по-ниска - с впечатляващите 27% - от избрания от Западните страни " таван " от 60 $ за барел съветски нефт. А спрямо Brent, който е към 80 $ да барел, понижението е с 45%. 

Както се споделя в материала, на понижението на цената на съветския петрол е повлияло не толкоз от въвеждането на " тавана " от страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия, колкото отдръпването на петрола от европейския пазар, т.е. петролното ембарго на Европейски Съюз на вноса на съветски петрол.

" Urals в този момент няма купувачи на " тавана ", тъй че цените би трябвало да бъдат понижени, с цел да се привлекат купувачи от далечни дистанции. Това е обвързвано със глобите и предходните самоограничения за покупки от страна на европейските рафинерии, а не на ценовите " тавани ", разяснява анализаторът от Argus Майкъл Каролан.

По данни на Argus, към три четвърти от петрола с съветски генезис е бил превозен от западната територия на страната по море. Преместването на доставките на първични материали главно за Азия обаче може да докара до високи разноски.

Що се отнася до другия вид нефт ESPO, той се търгува на по-висока цена от главния Urals - въпреки че и негавота цена малко се намали, заради обстоятелството, че суровините отиват при купувачи от Източната част на Руската федерация, а търсенето в азиатските страни за него е по-високо.

Страните от Европейски Съюз стопираха да купуват съветско " черно злато ", превозено по море от 5 декември. Освен това, европейските страни, дружно със страните от " Голямата седморка " (G7) и Австралия, вкараха ценови предел за петрола доставян по море на равнище, което не надвишава 60 $ за барел.
 Отговорът на Русия на
Отговорът на Русия на " тавана " на цените на съветския нефт - трите разновидността

България е от страните, които към този момент не вкарват ограничавания

Въвеждането от Запада на " таван " на цените на съветския нефт няма да има търсения резултат , участниците на интернационалните пазари ще намерят метод да заобиколят инструментите за надзор, споделя в тази връзка известният американски вложител Джим Роджърс в изявление за РИА Новости.

Роджърс е един от най-известните вложители в света, съосновател на капиталовия фонд Quantum, който основава с милиардера Джордж Сорос. Роджърс е създател на редица книги за вложения. Международният стоков показател на Роджърс (RICI) е на негово име.

" В кратковременен проект търговците ще реагират и ще създадат това, което би трябвало да създадат. Има принадлежности за надзор, само че доста скоро хората ще намерят метод да заобиколят инструментите за надзор на енергоносителите или " таваните " на цените или каквото и да е сходно ", счита Роджърс.

Както акцентира американският вложител, в дълготраен проект " таванът " на цените на съветския нефт няма да има " на практика никакъв резултат ".

По думите на Роджърс, неговият дълготраен опит в вложението и проучването на пазарите допуска, че контролът на цените и други изкуствени ограничавания нормално не работят, тъй като " някой постоянно намира различен метод ". " Така че съм песимистичен по отношение на този съответен ход ", обобщава той.
 Кога златото ще размени $ като „ безшумно пристанище “ при рецесия
Кога златото ще размени $ като „ безшумно пристанище “ при рецесия

Мнението на Джим Роджърс, финансист и вложител от международна величина
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР