Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше освободен и екстрадиран

...
Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше освободен и екстрадиран
Коментари Харесай

WSJ: Виктор Бут продава оръжия на хутите само 2 г. след освобождаването от американски затвор - Булевард България

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше освободен и екстрадиран от Съединени американски щати при замяна на пандизчии, още веднъж се е върнал в " бизнеса ", твърди Wall Street Journal.

Бут се пробва да посредничи за продажба на оръжия за хутите - ислямистката формация в Йемен, близка до Иран, която държи двама български моряци в плен от една година.

57-годишният някогашен боен беше задържан в Тайланд през 2008 година по време на интервенция на американските служби. Присъдата му беше 25 години отнемане от независимост поради съдействие с терористична организация в Южна Америка и опит да ѝ продаде оръжия за 20 млн. $. В пратката е имало ракети " земя-въздух ", предопределени за поразяване на американски хеликоптери.

Известен с прозвището си " Търговеца на гибелта ", Бут е продавал въоръжение на разнообразни страни, в които се водят кървави цивилен войни. Покойният либийски деспот Муамар Кадафи също е бил измежду клиентите му.

През 2022 година той беше сменен за задържаната и наказана в Русия. Бут беше признат като " воин " в родната си страна, даже влезе в политиката, като стана член на законодателното заседание в град Уляновск през 2023 и се причисли към националистическата партия на починалия Владимир Жириновски.

Според следствието на WSJ - когато хутите са посетили Москва през август 2024 година с желание да сключат договорка за покупката на автоматизирани оръжия, Виктор Бут се е появил на срещата.

Източник на информацията е неназован представител на европейска работа за сигурност, както и " други хора, осведомени с тематиката ".

Пратката към момента не е осъществена. В нея не са включени ракети, които евентуално могат да поразяват кораби или военни самолети и хеликоптери, които охраняват морския трафик в стратегическия регион на Червено море към крайбрежията на Йемен.

Според WSJ - американските служби за сигурност към момента не са стигнали до данни, че Русия изпраща високотехнологични оръжия на хутите като ответна мярка за помощта на Съединени американски щати за Украйна, макар че има такива опасения.

Но даже и продажбата на автомати за хутите, които са приети за терористична формация от Вашингтон, може да се сблъска с реакция.

Досега Москва се е въздържала от директна интервенция в борбата сред Израел и противниковите сили в района, зад които стои Иран.

Но Русия разчита на помощта на Иран за личната си военна акция против Украйна. Има интерес и от общата дестабилизация в района, заради което приема делегации на антиизраелски групи като хутите.

Според WSJ - договорката, в която се допуска, че Бут е посредничил, е обсъждана с двама представители на хутите. Те са пристигнали в Москва под подправен претекст, че считат да купуват торове и коли. По време на визитата са посетили цех на " Лада ", настояват източниците на американската медия.

Очаква се първите две колета да бъдат най-вече с модифицирани версии на автомат " Калашников " AK-47s. Доставките може да стартират още през октомври през пристанището в Ходейда под прикритието на хранителни колета (Русия към този момент е транспортирала зърно за хутите няколко пъти).

По време на договарянията се е стигнало и до разискването на евентуална покупка на антитанкови ракети и ПВО-оръжия, настояват още източниците на Wall Street Journal.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР