Руският опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза е осъден на 25 години

...
Руският опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза е осъден на 25 години
Коментари Харесай

Осъдиха критик на Путин на 25 г. затвор

Руският опозиционен водач Владимир Кара-Мурза е наказан на 25 години затвор по обвинявания в " държавна измяна " и разпространяване на " подправени вести " за съветската войска. " Русия ще бъде свободна, кажете на всички! ", по този начин наказаният реагира на присъдата си, заяви " Телеграм " каналът " Внимание, вести ". Кара-Мурза е в московския следствен арест от април 2022 година

 

41-годишният някогашен публицист и татко на три деца се утвърди през годините като убуден критик и съперник на съветския президент Владимир Путин. След нахлуването на Русия в Украйна Кара-Мурза беше упрекнат от прокуратурата в държавна измяна и в дискредитиране на военните.

Опозиционният водач заяви, че два пъти е бил токсичен от съветски сътрудници. В началото на процеса против него той го съпостави с един от показните процеси на Йосиф Сталин през 30-те години на предишния век. Кара-Мурза отхвърли да изиска от съда да го оправдае и сподели: " Престъпниците би трябвало да се разкаят за стореното. Аз съм в пандиза поради политическите си възгледи. "

" Знам също, че ще пристигна денят, когато мракът над страната ни ще се разсее “, сподели още той по време на процеса.

25-годишната присъда на Кара-Мурза, която съответствува изцяло с наказването, поискано от прокурорите, е най-тежката по подобен вид обвинявания, откогато Русия нахлу в Украйна. Съгласно законите за цензура, въведени след нашествието, " дискредитирането " на армията сега може да бъде осъдено с до пет години затвор. Разпространението на информация, считана за съзнателно погрешна за съветската войска, може да докара до присъда от 15 години затвор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР