Руският милиардер Олег Тинков е бил принуден да продаде банката

...
Руският милиардер Олег Тинков е бил принуден да продаде банката
Коментари Харесай

Принудиха руски милиардер да продаде банката си за копейки

Руският милиардер Олег Тинков е бил заставен да продаде банката си на оскъдна цена - казва самият той и изяснява принудата с рецензиите си към войната на Москва в Украйна. " Не можех да разисквам цената. Беше като заложническа обстановка - взимаш това, което ти се предлага ", споделя Тинков в изявление за " Ню Йорк Таймс ", представен от " Дойче Веле ".

Милиардерът, който от няколко години живее в чужбина, заел телохранители, защото негови другари, свързани с съветските секрети служби, му разказали, че от Кремъл желаят да го убият. Освен това кремълската администрация заплашила да национализира учредената от него банка, в случай че тя не приключи връзките си с него.

Така създателят бил заставен да продаде своя дял от 35 % за " копейки ". Купувачът - милиардерът Владимир Потанин - му платил единствено три % от действителната цена, оплаква се Тинков. От Tinkoff Bank, която е втората по величина съветска частна финансова институция, оспорват изказванията на своя създател - заплахи не било имало.

През април Тинков дефинира започнатата от Путин война против Украйна като " безсмислена "  и съобщи, че 90 % от руснаците са против нея. Същевременно той изясни неуспехите на съветската войска с ширещата се в страната корупция. Два дни по-късно бе оповестено, че банката трансформира името си, а малко по-късно бе оповестена и продажбата на дяловете.

В последните седмици шестима съветски олигарси са умряли, някои от тях дружно със фамилиите си и при мистериозни условия, обобщава изданието " Бизнес Инсайдър ". Преди две седмици някогашният топ-мениджър на най-голямата съветска газова компания " Новатек " Сергей Протосеня, брачната половинка му и щерка им бяха открити мъртви във вилата си в Испания. Според испанската полиция става дума за ликвидиране и самоубийство, само че и синът на Протосеня - Фьодор, и компанията " Новатек "  категорично отхвърлят тази доктрина. И някогашният вицепрезидент на " Газпромбанк " Владислав Аваев, брачната половинка му и щерка им бяха открити мъртви в московското си жилище на 18-и април - като и в този случай следователите са на мнението, че става дума за ликвидиране и самоубийство.

В дома си в Нижни Новгород пък бяха открити неведнъж намушкани с нож милиардерът Василий Мелников, брачната половинка му и двамата им сина на четири и на 10 години, а произхождащият от Украйна олигарх Михаил Ватфорд е бил открит обесен в гаража на дома си в Съри, Англия. Обесен в гараж наоколо до Санкт Петербург е бил открит и Александър Тюляков, някогашен почитан чиновник на " Газпром ", а и още един водещ управител на " Газпром " влиза в същата черна серия: Леонид Шулман е бил открит през януари погубен в хижа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР