Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е ограничил“ достъпа до

...
Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е ограничил“ достъпа до
Коментари Харесай

Русия блокира достъпа до независими медии, Фейсбук и Туитър и криминализира фалшивите новини за войната

Руският медиен регулатор Роскомнадзор разгласи, че е „ лимитирал “ достъпа до уебсайтовете на самостоятелни медии в страната. Това е следващата стъпка в опита на Русия да ограничи информацията за войната в Украйна .

В ранните часове на 24 февруари съветският президент Владимир Путин разгласи началото на „ военна интервенция “ в Донбас . Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус от север, Русия от изток и нелегално анексирания през 2014 година полуостров Крим от юг. Бяха завладени няколко огромни украински градове, убити са хиляди съветски и украински бойци, а в последните дни съветските офанзиви доведоха до гибелта и на стотици цивилни.

От четвърти март са блокирани голям брой уеб сайтове на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, уеб страниците на Би Би Си, Дойче веле, Facebook и Туитър. Блокирани са също и магазините за онлайн приложения на Google и Епъл, пишат от организацията за наблюдаване на интернет GlobalCheck. Част от уеб страниците към момента са налични за клиенти на Ростелеком, означават от GlobalCheck.
Сред блокираните медии е още самостоятелният уебсайт „ Медуза “. В страната към този момент затвориха други самостоятелни медии като „ Ехото на Москва “ и малкия екран „ Дъжд “.

Остава неразбираемо за какво са били блокирани и обществените мрежи и магазините за приложения. От месеци Кремъл стартира голям брой разногласия с тях във връзка с метода, по който се обработва информацията на потребителите.

От седмица съветското държавно управление насочва закани за затваряне към Свободна Европа и други медии поради отразяването на войната, която Русия стартира в Украйна. Преди дни Роскомнадзор изпрати известие до съветската редакция на Свободна Европа – Радио Свобода. В него регулаторът твърдеше, че медията „ популяризира съзнателно подправена информация за така наречен офанзива на Русия против Украйна “ по метод, по който „ се всява суматоха измежду хората “.

Русия продължава да твърди, че организира „ специфична интервенция “, която е за отбрана на локалното рускоговорящо население и цели „ демилитаризация и денацификация “ на Украйна.

В същото време комисия в долната камара на съветския парламент утвърди законодателна смяна, с която се криминализира разпространяването на „ подправени вести “ по отношение на военните дейности. Очаква се поправката да бъде добавена в обособен член в Наказателния кодекс на страната, с който „ да се предотврати дискредитирането на въоръжените сили на Руската федерация по време на техните интервенции, които целят да защитят ползите на Руската федерация и нейните жители, запазването на интернационалния мир и сигурността “.

Предвиждат се санкции с до 10 години затвор, а нарушавания, които имат „ съществени последствия “, се санкционират с 15 години отнемане от независимост. Очаква се измененията да бъдат обсъждани и вероятно гласувани в петък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР