Руският маестро и поддръжник на президента Владимир Путин – Валери

...
Руският маестро и поддръжник на президента Владимир Путин – Валери
Коментари Харесай

Европа ограничава изявите на руски оперни звезди, подкрепящи Путин

Руският маестро и покровител на президента Владимир Путин – Валери Гергиев, е бил отхвърлен от поста си на основен диригент в Мюнхенската филхармония, откакто отказал да осъди нашествието на Путин в Украйна, оповестява „ Ню Йорк Таймс “.

С анулирани задължения в Баварската държавна опера се оказа и съветската дива Анна Нетребко, една от най-големите интернационалните оперни звезди, а Операта в Цюрих разгласи, че тя е отдръпнала идните си представления там. Нетребко също е свързвана с съветския президент и бе видяна преди време да държи знаме, носени от някои сепаратистки групи в Украйна.

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер разгласи решението си за Гергиев и филхармонията в изказване, в което разяснява, че преустановяване на контракта с него е била единствената допустима алтернатива. Внезапното уволняване на диригента, три години преди да изтече договорът му е в отговор на надигнало се недоволствосрещу него поради дългия му „ опит “ като покровител на Путин и неговите политики.

Гергиев, който е основен диригент от 2015 година, не дал отговор на искане от кмета предишния петък да осъди „ бруталната нападателна война “ до 28 февруари или рискува да бъде уволнен. След като не го направил, бил освободен. Решението на Райтер влиза в действие неотложно.

Преди това „ Франс прес “ заяви, че Парижката филхармония преразглежда програмата си в символ на взаимност с хората в Украйна и е отменила два концерта, планувани за април и включващи Гергиев и концерта на Мариинския спектакъл, където той е основен диригент и артистичен шеф. Това, че не осъди обществено военната интервенция в Украйна му коства и осъществявания в миланската Ла Скала, където през днешния ден организация АНСА заяви, че е сменен от различен актьор за иден концерт на 7 март – Рикардо Шаи.

Същевременно шефът на операта в Цюрих, Андреас Хомоки, означи, че през уикенда Неребко е разгласила изказване, в което споделя, че е срещу войната. Той обаче добави, че „ решителното наказание “ на Путин и неговите дейности от операта „ не е съвместимо с публичната позиция на Анна Нетребко “. По думите му тя решила да не пее в идни представления и направила изказване, в което споделила: „ Не е време за мен да върша музика… Това е извънредно мъчно решение за мен, само че знам, че моята аудитория ще разбере и почете това решение. “.

След анулираните задължения във вторник тя показа фотография в Instagram на нея и Гергиев след концерт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР