Руският лидер последователно критикува разширяването на НАТО до границите на

...
Руският лидер последователно критикува разширяването на НАТО до границите на
Коментари Харесай

Путин прави факт най-големия си кошмар - разширяването на НАТО

Руският водач поредно подлага на критика разширението на НАТО до границите на Русия след края на Студената война. Руската инвазия в Украйна обаче сплоти алианса и евентуално ще притегли Финландия и Швеция в него. Журналистът и ефирен водещ Андрю Нийл съобщи, че нашествието на Владимир Путин в Украйна се е върнала като бумеранг против него и е стартирала " кошмарния сюжет за НАТО ", от който той постоянно се е страхувал.

С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики доста от някогашните страни от Варшавския контракт се причисляват към западния боен съюз. Това разгневи съветския водач, който неведнъж декларира, че разширението на НАТО подкопава съветската сигурност и съставлява действителна опасност. Путин постави доста старания, с цел да отслаби НАТО и да предотврати по-нататъшното му разширение. Нийл обаче счита, че всичко, което съветският президент е постигнал, е направило тъкмо противоположното – укрепило е алианса и го е направило още по-привлекателен за неприсъединилите се страни.

Той сподели: " Путин постоянно е желал да отслаби НАТО и да спре влизането на нови членове. Въпреки това, поради случката му в Украйна, исторически неутралните Финландия и Швеция ще се причислят към алианса това лято, а броят на членовете ще нарасне до 32. " Швеция и Финландия към този момент преразглеждат връзките си с НАТО. Засега те не са военни съдружници на алианса, само че публичната поддръжка за НАТО набъбна след началото на съветската инвазия. В неотдавнашно социологическо изследване 68% от финландците поддържат присъединението към алианса. Бившият финландски министър-председател Александър Стуб съобщи, че бъдещето е " предрешено " и че Хелзинки ще подаде молба за участие - сигурно в точния момент за срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни.

Настоящият министър-председател на Финландия Сана Марин съобщи, че нейното държавно управление ще вземе решение най-късно доникъде на лятото. Тя сподели: " Ще го обсъдим обширно, само че няма да отделяме повече време, в сравнение с е належащо. Мисля, че ще приключим доникъде на лятото “. В Швеция поддръжката за НАТО е към 50 %. В края на март министър-председателят Магдалена Андершон съобщи, че не " изключва " опцията страната ѝ да се причисли към алианса.

В понеделник Москва още веднъж предизвести двете скандинавски страни да не се причисляват към НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че този ход няма да докара до непоклатимост в Европа. Той назова съюза " инструмент, ориентиран към борба ". В същото време американците разчитат, че Финландия и Швеция въпреки всичко ще подадат молби за присъединение. В това ги убедиха срещите на водачите на НАТО с външните министри на двете страни предходната седмица. Перспективата скандинавските страни да се причислят към алианса зарадва някогашния литовски външен министър.

Линас Линкевичус написа в Туитър: " Вероятно през идното лято Путин го чакат нови геостратегически " победи ". НАТО ще предложения Финландия и Швеция да се причислят към нейните редици. Това ще бъде голям тласък за сигурността на нашия район. Имаме потребност от вас. Добре пристигнали. Заедно за НАТО! " /БГНЕС

----------------------------------

Джон Варга, „ Дейли Екпсрес “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР