Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор обяви, че сума в размер до

...
Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор обяви, че сума в размер до
Коментари Харесай

Русия ще глоби "Гугъл" с до 20% от годишния оборот

Руският информационен регулатор Роскомнадзор разгласи, че сума в размер до 20% от годишните доходи на " Google " в Русия може да наложена на технологимната компания като санкция поради неизтриването на " нелегално наличие ".

Това не е първият опит на Москва да глоби " Google ", само че налаганите до момента санкции са били по-скоро алегорични. Освен това компанията се съобрази с искане за заличаване на приложение за така наречен мъдро гласоподаване - акция на рецензия на Кремъл Алексей Навални - преди изборите за Думата през септември, с което си навлече рецензии от опозицията и неправителствени организации в Русия и по света.

Новата санкция - в случай че бъде наложена в оптималния ѝ размер - обаче би била най-драстичната офанзива на Москва и би могла да има по-сериозно значение за бизнеса на компанията в Русия. Според Роскомнадзор " Google " не е платила 32.5 млн. рубли или близо 458 хиляди $ неустойки поради досегашни постановления за неизтрито " нелегално наличие ". Затова регулатоът ще упорства пред съда новата глоба да е сред 5 и 20 на 100 от оборота или 240 млн. $.

Русия има доста необятно определение за " нелегално наличие ". То може да включва съдържащи или призоваващи към принуждение изявления или даже детска порнография, само че в обсега на процедура попадат и опозиционни политически послания.

Пред сходно дело е изправена и друга американска компания - " Facebook ". От началото на годината Русия усили натиска върху непознатите софтуерни компании. Тази пролет бе " забавено " приложението " Туитър ", други получиха нови санкции поради нередности в наличието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР