Руският историк Юрий Дмитриев, известен с проучванията си за сталинския

...
Руският историк Юрий Дмитриев, известен с проучванията си за сталинския
Коментари Харесай

Обвиниха руския историк Юрий Дмитриев в сексуална агресия

Руският историк Юрий Дмитриев, прочут с изследванията си за сталинския гнет, бе упрекнат през днешния ден в полова експанзия против малолетна. Обвиненията са повдигнати три месеца, откакто той бе оправдан по сходно дело, което по думите му е било нагласено, съобщи Франс прес.

Дмитриев е упрекнат, че е направил насилствени дейности от полово естество с лице под 14 години в интервала 2012 година - 2016 година Жертвата е неговата осиновена щерка.

Дмитриев бе отпред на районен клон на съветската правозащитна организация "Мемориал ". Ако бъде приет за отговорен, може да получи до 20 години затвор.

В началото на април Дмитриев бе оправдан по дело за детска порнография. По него той бе упрекнат, че е направил фотоси с порнографско наличие на осиновената си щерка. Той отхвърли тези изказвания. Шейсет и две годишният историк, който прекара една година в предварителния арест, бе приет обаче за отговорен в нелегално владение на оръжия и беше пуснат на независимост, само че при правосъден надзор.

В средата на юни Върховният съд на Карелия, където се гледаше това дело, анулира присъдата и върна делото за преразглеждане. Седмица след анулирането Дмитриев бе задържан още веднъж и това породи безпокойството на гражданското общество, което твърди, че преследването против него е средство за заплашване и заглушаване на гласа му.

За близо 30 години Дмитриев е съставил лист с 40 000 имена на екзекутирани или депортирани хора в Карелия през годините на сталинския гнет. Той бе в основата на откриването на един от най-големите всеобщи гробове в региона, този в Сандармох, където са били разстреляни близо 9000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР