Руският генерал Суровикин се вижда на първата снимка след бунта на Вагнер: Доклади

...
Публикувана е нова снимка, показваща руския генерал Сергей Суровикин, който
Коментари Харесай

Публикувана е нова снимка, показваща руския генерал Сергей Суровикин, който изчезна от публичното пространство след краткотраен бунт от бойци на наемници на Вагнер през юни в акаунта в социалните мрежи на известна руска медийна личност.

Втори доклад в понеделник, публикуван от виден независим руски журналист, също твърди, че Суровикин вече е „у дома със семейството си“.

„Генерал Сергей Суровикин е аут. Жив, здрав, у дома, със семейството си, в Москва. Снимката е направена днес“, написа известната медийна личност Ксения Собчак в надпис към снимка, публикувана в приложението за съобщения Telegram.

Снимката, която показва мъж със слънчеви очила и шапка, вървящ до жена, приличаща на съпругата на Суровикин, Анна, не може да бъде независимо проверена от информационната агенция Ройтерс, която първа съобщи новината.

 

Руският журналист Алексей Венедиктов също написа в канала си в Telegram, че „генерал Суровикин е у дома със семейството си. Той е в отпуск и е на разположение на Министерството на отбраната”.

Суровикин, който получи прозвището „Генерал Армагедон“ заради бруталността си по време на военната намеса на Русия в гражданската война в Сирия, за кратко ръководеше военните усилия на Москва в Украйна, преди тази роля да бъде предадена през януари на генерал Валери Герасимов, началник на генерален щаб.

Различни международни и руски военни блогъри съобщиха, че Суровикин е бил заподозрян от Кремъл след краткия бунт на наемниците на Вагнер през юни и че е бил разследван за възможно съучастие.


Руската държавна информационна агенция РИА съобщи миналия месец, че Суровикин е бил отстранен от поста ръководител на въздушно-космическите сили на страната и неговият заместник Виктор Афзалов е поел поста временно.

Покойният шеф на Вагнер, Евгений Пригожин, който загина при катастрофа с частен самолет миналия месец заедно с други високопоставени фигури на Вагнер, беше яростно критичен към руските военни лидери, но говореше високо за Суровикин, наричайки го „човек, който не се страхува от отговорност ”.

Широко разглеждан от руските военни коментатори като силна и способна фигура, Суровикин беше смятан за един от най-важните съюзници на Пригожин в редовната руска армия и в горчивите спорове на началника на Вагнер с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Герасимов.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР