Руският газов гигант „Газпром“ е удвоил нетните си печалби за

...
Руският газов гигант „Газпром“ е удвоил нетните си печалби за
Коментари Харесай

Газпром удвои нетните си печалби

Руският газов колос „ Газпром “ е удвоил чистите си облаги за третото тримесечие на годината на фона на рекордни равнища на износа за Европа.

Държавната корпорация е записала чисти облаги за интервала юли-септември в размер на 200 милиарда рубли (2,8 милиарда евро, 3,3 милиарда $ при сегашните валутни курсове). Това съставлява двойно нарастване на сумата от същия интервал на предходната година, излиза наяве от изказване на компанията, представено от БГНЕС.

Оперативната облага е повишена с 36% до 211 милиарда рубли, а продажбите – с 14% до 1,43 трлн. рубли.

В същото време, макар че „ Газпром “ загуби пазарен дял вкъщи, а Украйна към този момент не е клиент, размерът на износа за Европа доближи невиждани равнища от 179 куб. м предходната година.

Председателят на управителния съвет на „ Газпром “ Алексей Милер съобщи, че чака върхът да бъде усъвършенстван до края на годината, както и че продукцията на газ – която доближи рекордно ниски стойности през последните години, ще нарасне с 13% през 2017 година до 470 млн. куб. м.

Въпреки напрежението с Европейския съюз, който желае да понижи зависимостта си от съветски газ, „ Газпром “ означи нарастване на пазарния си дял в Европа през последните години до близо една трета.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР