Руският енергиен гигант „Газпром“ отказа да изпълни решението на Стокхолмския

...
Руският енергиен гигант „Газпром“ отказа да изпълни решението на Стокхолмския
Коментари Харесай

„Газпром“ спря газа на Украйна

Руският енергиен колос „ Газпром “ отхвърли да извърши решението на Стокхолмския арбитраж и да достави газ на Украйна. От Киев са изпратили нота до Европейския съюз, разкри заместник-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал, представена от ТАСС.

„ Действията на „ Газпром “ по отношение на неизпълнението на неговите договорни отговорности и отхвърли да извърши решението на Стокхолмския арбитраж съставляват опасност от пораждане на изключителна опасност за доставките на газ за Украйна и Европейски Съюз ", показаха от украинската дипломация.

Зеркал съобщи, че е изпратена нота до Европейски Съюз за използване на механизма за ранно предизвестие за спешни обстановки в енергетиката. Тя сподели, че Киев желае привикване на тристранни договаряния във формат Украйна-ЕС-Русия за обезпечаване на непоклатимост на доставките на газ за Украйна и Европейски Съюз.

По-рано ръководителят на „ Нафтогаз “ Андрий Коболев съобщи, че Украйна изпитва дефицит на природен газ от 10 милиона кубични метра дневно и от събота понижава за четири дни потреблението на газ с 5-10% поради липса на доставки от Русия.

Арбитражният съд в шведската столица утвърди желае на „ Нафтогаз “ към „ Газпром “ по делото за пренос на газ. Руската компания беше наказана да заплати $2.56 милиарда поради подаден газ в по-малък размер, в сравнение с е било планувано в контракта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР