Руският енергиен гигант Газпром обвини Украйна, че възпрепятства доставките на

...
Руският енергиен гигант Газпром обвини Украйна, че възпрепятства доставките на
Коментари Харесай

Газпром обвини Украйна, че възпрепятства доставките на природен газ за Молдова

Руският енергиен колос " Газпром " упрекна Украйна, че попречва доставките на природен газ за Молдова през газопровода " Суджа ". В канала си в Телеграм компанията написа, че  " размерът газ, доставен от " Газпром " на газоизмервателната станция " Суджа " за пренос към Молдова през територията на Украйна, надвишава физическия размер, пренесен на границата на Украйна с Молдова ", съобщи БНР.

Според " Газпром " Украйна е натрупала към 52,52 млн. куб. метра газ, който е предопределен за Молдова. Около 43 млн. куб. метра газ транзитира " Газпром " през Украйна от Русия към европейските пазари всеки ден през последните седмици. Компресорната станция " Суджа " е единственият път на съветския природен газ за Западна Европа след детонациите на " Северен поток ".

Руският енергиен колос предизвестява, че от 28-и ноември ще стартира да понижава подаването на природен газ към тръбопровода " Суджа "  в размер на дневната незадоволителна доставка, в случай че продължава да съществуват несъответствията в преноса през Украйна.

В понеделник Молдова предизвести населението си да се приготви за сурова зима, защото тя е изправена пред " остра " енергийна рецесия, която рискува да разпали недоволството на хората от войната на Русия в Украйна, заплашвайки енергийните доставки и повишавайки цените.

Операторът на украинската газопреносна мрежа ГТС Украйна заяви, че са транзитирани подадените количества газ и това може да се удостовери от всички документи на компанията, подписани от всички оператори, в това число и " Газпром ".

Компанията обаче отбелязва, че от септември през входните точки на Молдова към този момент може да бъдат правени виртуални доставки, а съветският газов колос упорства сходна процедура да не бъде прилагана. Според ГТС точно това е повода " Газпром " да заплашва с понижаване на доставките - с цел да блокира този инструмент и да резервира зависимостта на Молдова от съветския природен газ.

" Заплашвайки да понижи размерите за превозване на газ за Молдова, " Газпром " се пробва да лиши тази страна от опцията да употребява украинската газопреносна система ", съобщи формалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова и добави, че това не е първият път, в който Русия прибягва до потреблението на газа като инструмент за политически напън.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР