Руският енергиен гигант Газпром е изнесъл със 17 на сто

...
Руският енергиен гигант Газпром е изнесъл със 17 на сто
Коментари Харесай

Газпром изнасял повече газ за ЕС през първата половина на февруари заради доставките по Турски поток

Руският енергиен колос " Газпром " е изнесъл със 17 на 100 повече газ за Европейския съюз през първата половина на февруари по отношение на януари поради доставките, реализирани през Турция. Това сочат калкулации на Ройтерс, основани на публични данни за съветския експорт.

Тъй като съветски газ към този момент не тече нито по газопровода " Ямал-Европа ", нито по оборудванията " Северен поток 1 и 2 ", единствените направления за доставки на природен газ от Русия за Европа остават през територията на Украйна и по тръбопровода " Турски поток ", минаващ по дъното на Черно море.

Средните дневни доставки на " Газпром " за Европа за първите 15 дни на февруари са се нараснали до 67,8 милиона кубични метра спрямо 58,1 милиона кубични метра приблизително дневно през януари, демонстрират данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG), както и данни на " Газпром " по отношение на доставките през украинска територия.

Износът на съветски тръбен газ за Европа през първата половина на февруари е възлизал на 1 милиард кубични метра, съгласно изчисленията на Ройтерс.

" Газпром " не е дал отговор на запитванията за коментар.

Газовото сдружение, което по-рано оповестяваше данни за износа си два пъти месечно, от началото на 2023 година прекрати публикуването на сходна информация.

Руската компания държи най-големите ресурси от природен газ в света. Тя е основана от руското министерство на газовата индустрия, и все още е един от най-големите данъкоплатци в Русия.

В началото на 2020 година Русия и Турция публично стартираха газопровода " Турски поток ", който има потенциал за транспорт от 31,5 милиарда кубични метра годишно.

Доставките на " Газпром " по " Турски поток " и директно през Украйна, ориентирани към Европейския съюз, са възлизали на общо към 1,02 милиарда кубични метра през първите 15 дни на февруари, от които към 560 милиона кубични метра, или 37,3 милиона кубични метра дневно, са били пренесени по " Турски поток ", сочат изчисленията на Ройтерс.

През първата половина на февруари преносът през Украйна е възлизал на към 458 милиона кубични метра газ, което дава отговор на приблизително на ден количество от 30,5 милиона кубични метра.

През декември предходната година износът на съветски газ за Европа по тези два маршрута е възлизал на 2,5 милиарда кубични метра, от които 1,2 милиарда, или 39,6 милиона кубически метра дневно, са прекосявали през Турция.

През януари доставките са намалели до към 1,8 милиарда кубични метра, отнесено към декември, това е представлявало понижение с съвсем 30 на 100. За първите 15 дни на януари съветският експорт за Европа е бил 955 милиона кубични метра.

Пропускателният потенциал на всяка от двете тръбите на " Турски поток " е 15,75 милиарда кубични метра годишно, или 43,1 милиона кубични метра дневно. Количествата, превозени по едната тръба са предопределени за Турция, а по другата - за европейските консуматори.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР