Руският депутат Даниил Бесарабов призова гражданите на Пловдив да опазят

...
Руският депутат Даниил Бесарабов призова гражданите на Пловдив да опазят
Коментари Харесай

ТА*АК! Руски депутат ще пази Альоша, бил му съселянин

Руският народен представител Даниил Бесарабов прикани жителите на Пловдив да опазят от пренасяне паметника Альоша, съобщи ТАСС. Агенцията акцентира, че това би било еднакво на неговото заличаване, защото в Музея на социалистическото изкуство в София нямало място за толкоз огромни паметници. Това бе изтъкнато като причина да не бъде предоставено " леговище " на МОЧА в музея в края на предходната година.

" От името на моите сънародници от Алтай се обръщам към пловдивчани да защитят паметника на нашия Альоша. Още повече че самодейността за издигането му е на българския народ. И дано елементарните българи принуждават своите управляващи да помнят и почитат нашата обща братска история ", настоя първият зам.-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума.

Той напомня, че в предишното Альоша е бил " неведнъж нападнат ".



Ето го прототипа - Алексей  Иванович Скурлатов, роден на 30 март 1922 година в село Налобиха

" През пролетта на 2022 година защитихме ползите на нашия народ за опазване на паметника. Тогава изпратих писмо до съветския дипломат в България с молба да го вземем под наша протекция, а също и да предотвратим опитите за опозоряване или срутване на паметника, като знак на Великата победа и дружбата на народите на Русия и България. Много значими са непокътнатите мемориали, отдадени на битката против фашистките окупатори. Паметникът е предпазен с общи старания. Това би трябвало да се случи и в този момент ", отбеляза Бесарабов.
Депутатът, определен от Алтайския край (и някогашен губернатор на региона), акцентира и една персонална причина, поради която се бори за " оцеляването " на Альоша.

" Прототипът на паметника е Алексей Иванович Скурлатов, именит боец, редови войник от Украинския фронт, наш алтайски нашенец от село Налобиха. Споменът на признателните потомци за Алексей Иванович е жив и би трябвало да живее дълги години ", подчертава Бесарабов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР