Руският бизнесмен Евгений Мулюков, който бе намесен в политически скандал

...
Руският бизнесмен Евгений Мулюков, който бе намесен в политически скандал
Коментари Харесай

Руснак, предизвикал политически скандал в Естония, е получил български златен паспорт

Руският предприемач Евгений Мулюков, който бе намесен в политически скандал в Естония, е получил български " златен паспорт ". Естонският отдел по поданство и миграция разгласи при започване на декември 2011 година, че проверява обвинявания по какъв начин локални политици са продавали позволения за престояване на богати руснаци в страната.

" Ще проверим дали издадените позволения за престояване са регистрирани публично, както и дали тези хора в действителност се занимават с бизнес в Естония. В случай на открити нарушавания, разрешението за престояване ще бъде отнето ", оповестява тогава ръководителят на отдела Лиис Валк,.

Журналисти на естонската национална телевизия настояват, че трима членове на ръководещата тогава съдружна партия са забъркани в съвсем 200 случая на продажба на позволения за престояване в Естония на съветски и белоруски милионери.

В Европа схемата е известна като " златните визи " и притегля вниманието на европейските институции. Към оня миг България издава " златни визи " на чужденци против вложения, а две години по-късно прави промени в закона и непосредствено стартира да продава поданство, както е известната скица със " златните паспорти "

В естонския скандал бяха забъркани членовете на Pro Patria и Res Publica - Сийм Кабриц, депутатът от естонския парламент Индрек Раудне и общинският консултант на Талин Николай Стелмах.

Естонските публицисти настояват, че " златните визи " са продавани за суми сред 3500 и 4000 евро. За да предложат тази услуга, политиците записват 78 компании в един от жилищата си в центъра на Талин, а в другия апартамент са регистрирани 147 заможни жители на Русия и Беларус. От тях 125 души към този момент са били снабдени с годни позволения за престояване в страна.

Според тогавашното законодателство " златна виза " може да получи чужденец, който е член на борда на естонско дружество или влага 63 000 евро в Естония.

Един от получателите на позволение за престояване е съветският милионер Евгений Мулюков, който е купил постройката на Marfin Bank в центъра на Талин за съвсем 7 милиона евро, оповестява " Ройтерс ". Естонският вестник Eesti Päevaleht оповестява, че разрешението за престояване е издадено и на Игор Синтиков, който упрекнат в пране на пари в Русия.

Седем години по-късно Евгений Мулюков взема решение дефинитивно въпроса и става жител на страна от Европейски Съюз, получавайки български " златен " паспорт в Деня на успеха – 9 май 2018 година. Проверка в съветския търговски указател демонстрира, че той е съучастник със санкциониранията от Англия общоприет шеф на енергийната група " Россети " Андрей Рюмин. Общата им компания е " Проф-инвести "

През последните три месеца Mediapool и проверяващият уебсайт Bird.bg извадиха нескрито голям брой детайлности към българския лист със " златните " паспорти.

Досега стана ясно, че голям брой високопоставени руснаци са получили български златни паспорти. Сред тях са топ банкери на Русия: Дмитрий Кушаев – шеф на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – някогашен шеф капиталово банкиране на съветската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – някогашен шеф на Евразийската банка за развиване и непосредствен до властта, за което свидетелстват фотосите му с някогашния президент и министър председател на Русия Дмитрий Медведев.

Друг доближен на властта в Кремъл със златен паспорт в България е Роман Савушкин, общоприет шеф на " Обединена вагонна компания ", структуроопределящо дружество в Русия. Собственикът на съветска нефтена компания Сергей Захаров, също се оказа българин със " златен паспорт ".

Български " златен паспорт " е получил и хакер, който от българска територия е атакувал Украйна, с цел да показва опциите на система за отвод от услуги на почитан съветски сътрудник на ФСБ, откри също по този начин наше следствие, написа.

Бившият съветски заместник-министър на отбранителната индустрия (МИНОБОРОНПРОМ) Александр Владимирович Хапов е получил български златен паспорт през 2019 година
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР