Руски адмирал, за когото се твърди, че е бил убит при украинска атака, се появява във видео интервю

...
Руският адмирал, за когото украинските сили казаха, че е загинал
Коментари Харесай

Руският адмирал, за когото украинските сили казаха, че е загинал при удар по окупирания Крим миналата седмица, се появи във видео, публикувано от руски военен канал в сряда – второто видео, публикувано за толкова дни, което хвърли допълнително съмнение върху твърдението на Киев.

Виктор Соколов, командир на руския Черноморски флот, беше попитан от репортер във видео за ракетния удар по щаба на флота в Севастопол, който според Украйна го е убил.

„Черноморският флот уверено и успешно изпълнява поставените от командването задачи“, каза Соколов във видеото, публикувано от „Звезда нюз“, медията на руската армия в Telegram.

Видеото беше публикувано в сряда, но CNN не може да потвърди датата, на която е проведено интервюто. В интервюто има малко подробности, които разкриват времето или мястото му.

Във видеото Соколов се позовава и на наградата „Орден Ушаков“, дадена на руската 810-та бригада морска пехота на Русия. Тази награда беше връчена на 29 август, съобщи губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

Интервюто беше публикувано ден след като руското министерство на отбраната публикува видео, което също показва, че Соколов участва в среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и други руски военни лидери.

Видеоклип публикувани във вторник показаха, че Соколов се явява на среща на руското министерство на отбраната. class= Видео, публикувано във вторник, показва как Соколов присъства на среща на руското министерство на отбраната. руското министерство на отбраната

В руския кадър, публикуван във вторник, изглежда човек, приличащ на Соколов, който се присъединява към срещата чрез видеоконференция. На табелката на униформата му пише Соколов В. Н., а на екрана му се виждат кирилските букви „ЧФ“, съкращението на Черноморския флот. CNN не можа да потвърди, че това е Соколов, кога се е състояла срещата или къде е заснета видеопоявата му.

Първоначално Кремъл отказа да потвърди дали Соколов е жив или не. „Няма информация от Министерството на отбраната. Това е изцяло в тяхната компетентност и ние няма какво да кажем тук“, каза говорителят Дмитрий Песков във вторник.

Но на следващия ден съобщението се промени, като Песков потвърди, че Соколов е присъствал на срещата в министерството на отбраната.

„Вчера говорихме за командващия флота. Той участва в срещата“, каза Песков пред репортери в сряда.

Новият министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров нито потвърди, нито отрече, че Соколов е бил убит при удара, попитан от Кристиан Аманпур от CNN в ексклузивно интервю от Киев във вторник.

„Той [Соколов] е в нашите временно окупирани територии... той изобщо не трябва да е там. Така че, ако той е мъртъв, това е добра новина за всички, че продължаваме да деокупираме нашата територия“, каза Умеров на Аманпур.

Преди двете видеозаписи да бъдат публикувани, украинските сили за специални операции заявиха, че атаката от петък - последната от поредица от смели удари на окупирания полуостров Крим - е убила 34 души, включително Соколов.

Украйна все по-често започна да нанася удари по стратегически руски цели в Крим, черноморския регион на Южна Украйна, анексиран от Москва през 2014 г. По-рано този месец Украйна започна обширно нападение срещу руска база за ремонт на кораби в Севастопол, като повреди атакуваща подводница и военен кораб .

Русия назначи Соколов за свой нов командир на своя базиран в Крим Черноморски флот през август 2022 г., според съобщения на държавната медия ТАСС по това време.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР